Wintersporten in Italië is toch net even anders dan wintersporten in Oostenrijk en Frankrijk. Tenminste dat vindt reporter Karin. Ze wordt enorm blij van het land. Of het nou zomer of winter is, Italië is altijd haar favoriete bestemming. Laten we voor nu inzoomen op de winter. Karin kan oneindig veel voorbeelden opnoemen wat maakt dat iedereen een keer in Italië moet gaan skiën.

De gigantische Dolomieten als decor

Om te beginnen vervelen de Dolomieten nooit! Van welke skipiste je ook een afdaling maakt, de Dolomieten blijven het decor van het gehele Dolomiti Superski gebied. En ja, dat gebied telt 1200 kilometer aan piste! Hoewel het “uiterlijk” van elke bergketen verschilt hebben ze ook meerdere overeenkomsten. Typerend zijn namelijk de gigantische, dramatisch gevormde kalkstenen pieken, waardoor het net lijkt of je elke keer in een ander sprookje bent beland.

Hierdoor wil je in elk skigebied zijn geweest. Daarnaast kent het land over het algemeen goed geprepareerde uitgestrekte skipistes en kun je de liefde van de kok terug proeven in het eten. Culinair genieten kan zowel op als naast de pistes in zelfs met Michelin-ster bekroonde restaurants. Liever de berg af met een pizza of een “simpele” risotto? Geen probleem natuurlijk, alles is mogelijk.

De Dolomieten als decor, Karin Nijhof
De Dolomieten als decor, Karin Nijhof
De Dolomieten als decor, foto gemaakt door Karin Nijhof

Ook voor de gevorderde wintersporter

Ook voor de gevorderde wintersporter is Italië geschikt. Er zijn naast blauwe, ook veel rode en zwarte pistes aanwezig. Reporter Karin verbleef in het dorp La villa, en verkende het schitterende skigebied van onder andere Alta Badia. Waar ze op dag één nog de heren aanmoedigde tijdens de Wereldbeker reuzenslalom, had ze op de dag twee de keus om zelf van de Gran Risa Slope af te dalen.

De Gran Risa wordt omschreven als, één van de meest technisch en veeleisende pistes in het alpine skicircus. Met een hoogteverschil van 448 m, een lengte van 1.255 m en een maximale hellingsgraad van 69% daagt het elk jaar ’s werelds beste skiërs uit. (bron: website Alta Badia).

De Gran Risa, foto gemaakt door Karin Nijhof

Dineren in Hotel La Majun

Gedurende reis verbleef reporter Karin in hotel La Majun, een echte aanrader. Het hotel heeft mooie ruime kamers, een uitgebreide wellnesscentrum, en ze serveren eten waarbij elke smaakpapil wordt geprikkeld. Werkelijk goddelijk. Heb je elders een accommodatie? Ga dineren in Hotel La Majun! Eén ding is zeker, je zal er geen spijt van krijgen!

Risotto in hotel La Majun, fotocredits Karin Nijhof

Gouden bergen en roze luchten

Het is enorm genieten tijdens zonsopkomsten en zonsondergangen in Italië. Deze zijn namelijk erg spectaculair! Het zijn wéér de Dolomieten die de show stelen, net voor en net na het golden hour. Waar de luchten roze en de bergen goud kleuren, staat voor mij op dat moment de tijd stil. Het zijn de kleine genietmomentjes, gevuld met vrijheid en dankbaarheid in een wonderschone witte wereld.

Zonsopkomst, fotocredits Karin Nijhof

Stijlvolle kleding van Colmar

Op de pistes van Italië zijn de meeste mensen stijlvol gekleed. Colmar is natuurlijk het kledingmerk van Italië. Wist je dat Colmar zich steeds verder uitbreidt? En naast wintersportkleding zich ook richt op lifestyle? Zo ga je stijlvol en warm van de piste af en loop je er ook nog modieus bij in het dagelijkse leven. Geloof mij, deze skikleren zitten geweldig en de kwaliteit is echt top. Ik mocht een eerlijke review geven van mijn ski-jas en skibroek van Colmar. Die review lees je hier. Daar lees je ook of de wintersportkleding mij warm heeft gehouden tijdens temperaturen van -11.

Colmar
In de Dolomieten met Colmar

De Italiaanse taal

Hoewel ik nog heel veel meer over wintersporten in Italië kan schrijven, wil ik voor nu de Italiaanse taal nog toelichten. De Italiaanse taal vind ik geweldig. Helaas kan ik zelf weinig Italiaans verstaan en spreken, het blijft een genot om naar te luisteren. Italianen zijn poëten, charmeurs en winden mij zo om hun vingers. Doe mij nog maar een Pinot Grigio, per favore!

foto gemaakt door Karin nijhof

Molte grazie Italië, het land waar ik verslaafd aan ben.

LEES OOK: