Skiën staat voor de meeste mensen centraal als ze aan wintersport denken. Logisch natuurlijk, omdat de helderwitte vergezichten bewonderenswaardig zijn, terwijl de wind in je gezicht blaast. Toch zijn er veel meer winterse sporten te ontdekken in Catalonië, die jouw sneeuwervaring en reis nog nét dat beetje specialer maken. En wie weet, ontdek je zo wel jouw favoriete nieuwe wintersport!  

Langlaufen in winters landschap
Langlaufen in de Catalaanse Pyreneeën. Foto: Catalaans Verkeersbureau

Nummer 1: Langlaufen 

Normaal skiën draait om snelheid. Berg op met de skilift, ongeduldig wachtend tot dat je boven bent. Om vervolgens met een enorme vaart weer naar onder te gaan. En voor je het weet is het weer voorbij.  

Met langlaufen pak je het juist anders aan. Deze ski’s, die wel degelijk anders zijn dan normale ski’s, nemen je mee over platgewalste paden in de sneeuw. Het is een soort van ‘slow travel’, waarbij je een full-body workout krijgt terwijl je over de sneeuw glijdt. Je hebt er weinig training of voorkennis voor nodig, waardoor het voor iedereen een geschikte sneeuwsport is. Ook als je kinderen meeneemt is dit dus een geschikt uitje.  

Downhill skiën in Catalonië
Genieten van het Catalaanse landschap terwijl je naar beneden skiet. Foto: Catalaans verkeersbureau

Nummer 2: downhill skiën  

Met dezelfde ski’s als bij het langlaufen, kun je ook die snelheid ervaren zoals bij het skiën. Die combinatie wordt skimo genoemd, ofwel ‘downhill skiën’. Door het gebruik van de langlaufski’s heb je genoeg grip om op de besneeuwde berg omhoog te klimmen. Het is een activiteit die wat meer fysieke inspanning vergt dan langlaufen, maar het resultaat is een uitzonderlijke tocht naar beneden. Laat je meevoeren door de poedersneeuw waar nog niemand anders zijn ski’s neer heeft gezet.  

Om op pad te gaan voor downhill skiën moet je het gebied goed kennen en fysiek in staat zijn om de tocht te maken. Wees dus voorbereid op wat je gaat doen en neem indien mogelijk een gids of lokaal bekend persoon mee, zodat jouw tocht veilig is. En terwijl je zo’n prachtig avontuur aangaat, is het belangrijk om het volgende niet te vergeten: geniet!  

sneeuwschoenwandelen met uitzicht op de bergen
Sneeuwschoenwandelen in Nationaal Park Aiguestortes i Sant Maurici. Foto: Catalaans Verkeersbureau

Nummer 3: sneeuwschoenenwandelen  

Wandelen door de sneeuw vermoeiend, moeilijk of saai? Alles behalve dat! Sneeuwschoenwandelen vergt een beetje oefening, maar met de makkelijke en moderne sneeuwschoenen van tegenwoordig wordt het een eitje. Op je sneeuwschoenen een wandeling maken zorgt ervoor dat jij in alle rust kunt genieten van de met sneeuw bedekte bergtoppen, de vogels die fluiten vanaf de witte takjes en de krakende sneeuw onder jouw voeten.  

In de Catalaanse Pyreneën zijn tal van excursies te boeken om te leren sneeuwschoenwandelen of om simpelweg een prachtige tocht te maken. In La Molina doe je dit zelfs ’s nachts, met een rustpunt bij een iglo en een warme chocomel tussen je handen. Een van de mooiste routes vind je tussen Orri en Lac de Bacivèr, waar je in circa 4 uur 272 meter omhoogloopt. De keuze is aan jou, want aanbod is er genoeg! Zorg in ieder geval voor warme, isolerende kleding, een zonnebril en skistokken om jouw wandeling tot een succes te maken.  

Sneeuwschoenwandelen Catalonië
Sneeuwschoenwandelen in skigebied Boí Taüll resort. Foto: Catalaans Verkeersbureau

Nummer 4: bouw een iglo  

De hele dag sportief bezig zijn, op ski’s, sneeuwschoenen of langlaufski’s is behoorlijk vermoeiend. Juist daarom is het zo leuk om ook eens een andere winterse activiteiten te ontdekken. Het bouwen van een iglo is daar het perfecte voorbeeld van en een geweldige activiteit om samen te doen. Met bijvoorbeeld je familie of je kinderen. Of kies ervoor om tegen je vrienden te strijden, wie de mooiste en de warmste iglo kan bouwen. Wist je dat het temperatuurverschil met buiten wel 20 graden Celsius kan zijn? Het ligt allemaal aan jouw bouw skills.  

De excursies om jouw eigen iglo te bouwen worden georganiseerd vanuit Cap de Rec (Lles de Cerdanya) of Pla d’Anyella in La Molina. Vanuit deze startplaatsen is het maximaal een kwartier lopen naar jullie bouwplaats, waar je de gehele dag aan de slag gaat met een schep, zaag, rubberen handschoenen en natuurlijk de sneeuw. Plezier gegarandeerd! Ga je met kinderen? Kies dan voor de maand maart. Het weer is net wat vriendelijker, zodat ook de kinderen de hele dag plezier kunnen maken en het niet koud krijgen.  

Winterpret in skiresort Port Ainé
Winterpret in skiresort Port Ainé. Foto: Catalaans verkeersbureau

Nummer 5: duiken op hoogte in Vall de Núria

Ben jij een daredevil met een duikbrevet? En ben jij klaar om de uitdaging aan te gaan onderwater? In Catalonië, om precies te zijn in het meer van Vall de Núria, krijg jij de kans om het winterwonderwaterland te ontdekken op 1.964 meter hoogte. Hier besteed je bijna de hele dag op locatie, om je voor te bereiden op een duik in ijskoude water.  

Onder leiding van de gidsen van Scuba Alegre zak je door een gat in het ijs, waarna je in circa een half uur je ogen uitkijkt. Nergens anders zie je het licht door het ijsoppervlak zó door het water schijnen. Kijk je omhoog, dan zie je een caleidoscoop van luchtbelletjes die gevangen zitten in het ijs. Een ervaring die niemand je ooit meer afneemt. Zorg er wel voor dat je jouw duik van tevoren boekt.  

Een winters landschap
Een winters landschap op Coll de Pal. Foto: Catalaans verkeersbureau

Neem een gids in de arm 

Die prachtige besneeuwde landschappen kun je prima in je eentje ontdekken. Maar, wat is er nou leuker dan meer informatie opdoen over het landschap, beter zorgen voor de omgeving én het lokale toerisme ondersteunen? Juist, niks! Bovenstaande activiteiten zijn namelijk nog leuker en interessanter als je op pad gaat met een lokale gids. Hij of zij neemt je mee naar de meest onaangetaste locaties, weet precies waar hij moet zijn om jou de meest geweldige ervaring te geven en praat waarschijnlijk honderduit over het gebied en alles wat jij wil weten. Daarnaast is natuurlijk jouw veiligheid gegarandeerd zodra je in onbekend terrein komt.  

Op pad gaan met een gids is makkelijker dan gedacht. Verschillende bedrijven in Catalonië brengen jou in contact met de juiste persoon, zodat jij een gids krijgt die precies bij jou past én zodat het aanbod aansluit op jouw wensen. Waar wacht je nog op? Wil je nu alvast bekijken van welk gebied jouw hart sneller gaat kloppen. Op deze kaart vind je ze allemaal. 

Logo Catalonië
logo verkeersbureau Catalunya. Foto: Verkeersbureau Catalonië
(Visited 288 times, 1 visits today)