Elke winter weer boeken Nederlander circa 1 miljoen wintersportvakanties. Regelmatig horen we dat de voorbereidingen op een vakantie nogal wat stress opleveren. En dat is natuurlijk totaal overbodig als je maar gestructureerd te werk gaat.

We geven je 5 tips om te zorgen voor een relaxte wintersport. Voorbereiding is het halve werk.

1. De reisverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus zorg ervoor dat je nog even snel je verzekering checkt! De kosten voor een ongeluk tijdens de wintersportvakantie kunnen snel stijgen. Maak je een smak op de piste en kan je niet met een ‘banaan’ of sneeuwscooter naar beneden komen, dan wordt er een helikopter ingeschakeld. De inzet van een helikopter kan al snel zo’n € 3000,- per uur kosten. Daarnaast moet je mogelijk een hoop medische kosten maken zoals voor medicijnen, een verblijf in een (privé)kliniek of voor repatriëring naar huis, beter bekend als ‘gipsvlucht’.

Reisverzekering met wintersportdekking

Reisverzekeraars bieden je de mogelijkheid om je reisverzekering uit te breiden met een wintersportdekking. Doorgaans biedt deze aanvulling een dekking voor de kosten die je hebt gemaakt bij de huur van je spullen voor de tijd dat je er geen gebruik meer van kunt maken of voor schade/diefstal aan je eigen spullen. De maximumvergoeding hiervoor kan verschillen per verzekeraar.

Hemsedal
Hemsedal, Noorwegen. Credits: Edwin Hagenouw | snowrepublic.nl

Ga vooraf na wat de polisvoorwaarden zijn van je aanvullende wintersportdekking

Want het kan zijn dat je kosten van repatriëring eerst zelf moet voorschieten. Dan is het handig om een creditcard bij je te hebben waarmee je deze kosten kunt betalen. Daarnaast wordt niet iedere situatie gedekt. Veel wintersportliefhebbers willen zich nog weleens off-piste wagen, maar niet iedere verzekeraar biedt hiervoor een dekking.

Opname of operatie in een privékliniek?

In veel gevallen ben je dan nergens voor verzekerd. Lees ook hiervoor je polisvoorwaarden eens door. Medische kosten na een wintersportongeluk worden niet zomaar vergoed vanuit je reisverzekering met wintersportdekking. Heb je spoedeisende hulp nodig, die echt niet kan wachten totdat je weer thuis bent, dan kan je aanspraak maken op je basisverzekering. In veel populaire wintersportlanden word je al snel naar een privékliniek gebracht na een ongeluk. Vaak liggen de tarieven in deze klinieken hoger dan het reguliere zorgtarief in Nederland.

Privé kliniek in Ischgl. Foto: snowrepublic.nl

Lees hier over onze eigen ervaringen met de privékliniek in Ischgl.  In zo’n geval is ook je basisverzekering niet toereikend. Deze vergoedt alleen de medische kosten tot aan het Nederlandse zorgtarief.

Verzeker je aanvullend

Wil je niet het risico lopen dat je alsnog thuiskomt met een torenhoge rekening? Dan kan je er ook voor kiezen om je aanvullend te verzekeren tegen deze medische kosten. Wanneer het bedrag dan hoger uitvalt dan het Nederlands geldend tarief, worden de kosten hieruit vergoed. Deze aanvullende verzekering kan je afsluiten bij je zorgverzekeraar (deze heb je wellicht al), maar ook diverse reisverzekeraars bieden mogelijkheden om je verzekering uit te breiden met medische kosten. 

Neem je European Health Insurance Card mee 

Deze EHIC pas zorgt ervoor dat je recht hebt op medische zorg en dat de rekening direct naar jouw zorgverzekeraar wordt gestuurd. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de afwikkeling. Een EHIC pas vraag je aan via jouw zorgverzekeraar.


TIP: Reisverzekering vergelijken bij Centraal Beheer


 2. wintersportmateriaal huren of kopen?

Om de keuze tussen huren en kopen iets makkelijker te maken, vind je hieronder een aantal tips.

Voordelen kopen:

 • Je hoeft na aankomst niet direct in de rij om je materiaal te huren
 • Je hebt (mits je daar zelf voor zorgt) altijd goed onderhouden materiaal
 • Je weet precies wat je aan je materiaal hebt, het voelt vertrouwd
 • Als je voorzichtig bent met je materiaal kun je er jaren mee vooruit en is het voordeliger dan huren.

Voordelen huren:

 • Je hoeft het materiaal niet zelf te onderhouden
 • Geen problemen met vervoer en opslag de rest van het jaar
 • Je kunt diverse materialen afwisselen, aanpassen naar jouw wensen en behoeften op dat moment
 • Geen grote uitgave in één keer
wintersport inkopen

Overigens kun je ook vaak huren én kopen. Voordat je je materiaal koopt kun je het huren om het vervolgens, als het je bevallen is, te kopen. De huurprijs wordt dan vaak in mindering gebracht op de koopprijs. Daarnaast zijn er een aantal wintersportgebieden waar je materiaal kunt testen in de testcenters. Je kunt daar voor een vaste prijs zoveel ski’s en boards testen als je wilt. Zo kom je er precies achter wat bij jou past.

3. De wintercheck

Het is aan te raden om voorafgaand aan de lange rit naar de sneeuw je auto te laten controleren. Veel automerken bieden de mogelijkheid voor een – soms gratis – wintercheck. Ook leasemaatschappijen bieden vaak die service. Maak daar gebruik van. Veel ongemak onderweg kan worden voorkomen door een tijdige controle van remmen, verlichting, accu en koeling. Ook dat sterretje in de voorruit kan maar beter snel worden hersteld voordat de combinatie vocht, vrieskou en autoverwarming een onherstelbare barst veroorzaakt.

Wegen naar de Alpen kunnen verraderlijk glad zijn.

 TIP: Neem een extra litertje motorolie mee. Onder zware omstandigheden, bijvoorbeeld in de bergen, verbruikt de auto wat meer olie dan normaal. Controleer het oliepeil geregeld.


 4. Planning en voorbereiding voor de autorit

Ga je met de auto, zorg dan voordat je vertrekt dat je alle mogelijke vertragingen op de weg naar het zuiden checkt. Je hebt dan de mogelijkheid om een alternatieve route te zoeken. Dat levert een stuk minder stress op. Bekijk hier het mogelijke oponthoud op jouw weg naar de wintersportgebieden. Informeer van tevoren ook welke specifieke verkeersregels gelden in een land. Voor Oostenrijk en Zwitserland heb je bijvoorbeeld een tolvignet nodig om op de rijkswegen te mogen rijden. Die kun je tevoren online bestellen.

5. Maak een lijstje van zaken die je makkelijk vergeet

Je kent dat wel, van die artikelen die je elke vakantie weer vergeet om mee te nemen. We noemen er alvast een aantal. Vul ze aan met de gemakkelijk te vergeten artikelen uit jouw vakantiehistorie, print het lijstje uit en plak het op je koelkast. Handig!

 • Oordopjes om te slapen
  De après-ski, snurkende appartementgenoten, de pistenbully, het ontbijt dat in alle vroegte wordt klaargemaakt: geef mij m’n doppen maar.
 • Oordopjes voor de harde muziek
  Je kunt ook gewoon de hele week voor de box blijven staan in de après-ski, maar dan heb je zo’n piep in je oor na afloop.
 • Blarenpleisters
  Elk jaar vergeet je weer dat er zo’n vervelend randje in je skischoen zit.
 • Lippenbalsem
  Voor de koude wind en de zon!
 • Telefoonnummers om gestolen bankpassen, creditcards, telefoons te blokkeren
  Je moet ze maar nodig hebben…
 • Verzekeringsgegevens
  Zie vorige punt.
 • Zonnebrandcrème en aftersun.
  Of je moet voor de skileraarlook of pandalook willen gaan als je weer terug bent op je werk!
Smeer je goed in en voorkom de pandalook. Foto: Zoover.nl

Zo nu ken je echt ontspannen gaan voorgenieten van je eerstvolgende wintersport. Veel plezier alvast!

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer