7 dieren die je in de sneeuw tegen kunt komen

Door: Saskia Smulders

Behalve mede-skiërs en -boarders zijn er ook nog andere levende wezens die je op de piste of in de sneeuw tegen kunt komen. Wij hebben er zeven voor je op een rijtje gezet.

#1 (Reddings)hond

Natuurlijk staat op nummer 1 de (reddings)hond en dan met name de ultieme reddingshond: de Sint Bernard. Zelf bezat ik er ook ooit eentje en hij vond de sneeuw fantastisch. Maar tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van andere rassen, zoals de labrador. Reddingshonden zijn onmisbaar wanneer er een lawine heeft plaatsgevonden en worden dan ook zeer regelmatig ingezet. Daarnaast zijn honden natuurlijk onmisbaar bij de sledetochten in de sneeuw.

Mijn Sint Bernard Mozart (overleden in 2017)
Tegenwoordig worden er andere rassen ingezet, zoals labradors en herdershonden | Foto: Srperro.com

#2 Koeien

’s Zomers staan er op jouw skipiste koeien. Zij hebben het geluk dat ze langer op de pistes mogen blijven dan jij :-). Zodra de winter invalt worden ze, vooral in Oostenrijk, met toeters en bellen naar de stallen gehaald (Almabtrieb). In sommige wintersportplaatsen, zoals bijvoorbeeld Serfaus, kun je de koeien in het straatbeeld nog tegenkomen. Of ruiken…

Almabtrieb. Foto: Visittirol.nl
Foto: visittirol.nl

#3 Paarden

Paarden kun je op verschillende manieren tegenkomen in de sneeuw. Zo worden paarden natuurlijk ingezet om de arreslee te trekken tijdens een romantisch ritje. Je kunt er zelf ook op rijden in de sneeuw. Ik had ’t geluk dat in Zweden te doen op een IJslander. In één woord: fantastisch. Een ander bucketlist dingetje met paarden is natuurlijk het skijören: je voort laten trekken door een paard. Gaaf toch?

Rijden op een IJslander in de sneeuw van Zweden….een droom die uitkwam | Foto: Saskia Smulders

#4 Lama’s

Collega reporter Ilse en Karin hadden ’t geluk te mogen wandelen met lama’s in Fieberbrunn. Dat is toch gaaf?

Plezier met lama’s in de sneeuw van Fieberbrunn | Foto: Karin en Ilse

#5 Beer

Beren in de Alpen zijn op zich niet zo’n bijzonderheid, maar dat ze zich vertonen aan de mensen komt minder vaak voor. Toch gebeurt het soms zoals in het Italiaanse Trentino en het Zwitserse Engelberg:

Een beer op de piste in Engelberg | Foto: 20min.ch

#6 Herten

Herten leven in de bossen rondom de skipistes. Meestal vertonen ze zich overdag niet aan de mensen, laat staan dat ze in de buurt van (drukke) skipistes komen. Toch overkwam het mij een keer dat er een hert de piste overstak. Ik schrok me wild….Helaas had ik mijn camera niet bij de hand, dus er is geen bewijs van….Dus daarom maar een foto van een ander soort hert:

Ik ben echter niet de enige, want in 2016 stak er een hert over tijdens een trainingssesie van de Canadese alpine skiester Sabrina Maier:

#7 Steenbok

Ook steenbokken leven in behoorlijk grote getalen in de bergen van de Alpen. Maar ook zij vertonen zich niet al te vaak in de buurt van mensen of op de piste. Maar toch verschijnt er zo nu en dan een gave foto van een steenbok op de piste:

Bron: Grand Massif via Facebook

Hoofdfoto: Saskia Smulders

Anderen lazen ook:

(Visited 357 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.