20 jaar na de lawine van Galtür “De lawine is een deel van ons”

Door: Saskia Smulders

Deze week is het 20 jaar geleden dat de verwoestende lawine in Galtür het leven eiste van 31 levens en een dag later van 7 mensen in het nabijgelegen Valzur. Daarbij kwamen ook Nederlanders om het leven afkomstig uit een gezin dat hierdoor compleet uit elkaar gerukt werd. 

Veiliger

Veel mensen in Galtür willen niet meer praten over het vreselijke lawineongeluk dat hun dorp destijds zo negatief in het nieuws zette. Er is veel veranderd sindsdien. Zo is het dorp veel veiliger geworden. Dat wil niet zeggen dat er géén lawines meer kunnen voorkomen, in tegendeel. Afgelopen week was er zelfs nog een lawine afkomstig van dezelfde berg als toen. Maar lang niet zo verwoestend als de “Lahna” zoals de lawine van ’99 wordt genoemd. 

Onvoorstelbare dingen

Degenen die wel willen praten doen dat tegen de Oostenrijkse krant Tiroler Tagezeitung en vertellen over de onvoorstelbare dingen die ze die dag meemaakten. Zo was er een vrouw die met haar reddingshond een aantal mensen redde. Of over de bijna 400 reddingswerkers die meer dan 18.000 mensen evacueerden via reddingshelikopters. 

Eén van de helikopters die mensen evacueerden uit Galtür in februari 1999 | Foto: Wenzel APA TT.com

Er is ook onderzoek gedaan om te beoordelen of de lawine voorspelbaar was geweest. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet het geval was. Om opnieuw een catastrofe te voorkomen zijn er op verschillende plekken in het dorp grote stenen muren gekomen (zie foto) die de huizen moeten beschermen tegen mogelijk lawinegeweld. Ook is er een museum geopend die de nagedachtenis aan de slachtoffers levend moet houden. 

Medialawine liet z’n sporen na

Het dorp werd, volgens eigen zeggen, naast de sneeuwlawine ook nog eens getroffen door een medialawine. Vanuit alle hoeken van de wereld kwamen er televisieploegen en journalisten verslag doen. In totaal zelfs 300 journalisten. Dat leverde een stroom aan vaak negatieve berichten op die extra littekens bij de bewoners nalieten. “Kun je nagaan hoe geweest zou zijn in de tijd van Facebook, Twitter en Instagram”, klinkt het. “Dat is ons in ieder geval bespaard gebleven”. 

“De lawine is een deel van ons geworden. Dat is gewoon hoe het is”. 

Vechten om weer gewoon te worden

Intussen vecht het dorp om weer een gewoon Tiroler dorp te worden en zijn daar volgens de bewoners intussen goed in geslaagd. Dat was de eerste jaren na de lawine wel anders toen er busladingen toeristen kwamen kijken. Volgens sommigen was dit om hun medeleven te betuigen, maar volgens anderen waren het simpelweg ramptoeristen. Maar bovenal leed het dorp de eerste jaren onder het sterk gedaalde aantal toeristen en dus inkomsten. Door het verstrijken van de tijd is bovendien een nieuwe generatie wintersporters gekomen die vaak niet eens weten over de lawine van 1999. 

Galtür is veiliger gemaakt. Veel stenen muren als deze moeten de huizen en de mensen beschermen tegen lawines. | © Thomas Boehm / TT

“Een deel van ons”

De bewoners van Galtür hebben leren leven met de lawine, ze hebben ’t overwonnen, geprobeerd te vergeten of misschien zelfs wel te onderdrukken. Het dorp is niet meer hetzelfde als toen, de tijd is veranderd, de mensen zijn veranderd. “De lawine is een deel van ons geworden. Dat is gewoon hoe het is”. 

Bron: TT.com | Hoofdfoto: Thomas Boehm/TT

(Visited 1.902 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.