Na een heerlijke week wintersport is het helaas alweer tijd om te vertrekken. Balen dat de heerlijkste vakantie van het jaar er alweer op zit. En waar wij wintersporters allemaal hetzelfde doen bij aankomst op wintersport, komen we bij vertrek óók dilemma’s en gewoontes tegen die we elk jaar weer allemaal doorlopen. Herken jij ze allemaal?

1. Discussie over of je voor vertrek wel of niet nog gaat skiën

Gaan we wel of niet nog even de piste op voor we vertrekken? Hebben we er nog tijd genoeg voor? En hebben we ook zin in al het gedoe erna? Want als je dan besluit te gaan, moet je na afloop alle natte spullen weer ergens in de auto kwijt. Bij voorkeur ook zonder moddersporen. Want het omkleden op een koude, natte parkeerplaats nadat je je appartement of hotel al uitgebonjourd bent, is best een uitdaging. Maar ja, je vakantie nog een beetje verlengen is ook wel erg fijn…En zullen we toch nog 1 drankje doen? Nee, ook weer niet verstandig…

Dit is niet zo handig vlak voor vertrek…! Foto: Saskia Smulders

2. Twijfelen of je de afwasmachine nog aanzet en uitruimt

Deze geldt vooral voor mensen in een appartement! Wat doen we, nog even alles in de vaatwasser of toch zelf afwassen? Hoe lang doet dat ding er dan over? Red je dat nog? Tegen de tijd dat je hebt besloten, is de afwasmachine inmiddels klaar…

3. Alle bagage weer netjes in de tassen/koffers én auto krijgen

TETRIS voor gevorderden: het inpakken van alle bagage die mee moet op wintersport. Dat geldt voor de heenreis, maar nog meer voor de terugreis. Tenslotte heb je op de heenreis tijd genoeg om alles netjes erin te krijgen (echte diehards zijn daar natuurlijk al weken voor vertrek mee bezig). Maar aan het einde van de vakantie wil je nog zoveel mogelijk genieten: geen zin om in te pakken, dus stellen we dat zo lang mogelijk uit. En wordt er daarom wat minder zorgvuldig ingepakt dan op de heenweg…maar het moet er wel allemaal weer in passen: hoe dan?!

4. Discussie over welke route te nemen

Via welke route knallen we het meest direct weer naar huis, bij voorkeur zonder al teveel files? Moeten we toch een andere route kiezen, omdat er op de heenweg wel heel veel wegwerkzaamheden waren? Google Maps wordt aangeslingerd en de discussie kan beginnen.

wintersport missen
Wat is de beste route naar huis? Foto: Patricia Christiani

5. Discussie over ideale vertrektijdstip

Wintersporters vertonen toch vaak ook kuddegedrag, zeker tijdens schoolvakanties. We vertrekken het liefst allemaal tegelijk. Niet erg handig qua filevorming. Dus wat is het meest ideale moment om te vertrekken? Gaan we heel vroeg? Of juist later op de dag? Ontbijten we eerst nog even rustig, of doen we dat in de auto? En rijden we dan in 1x door, of pakken we toch nog een overnachting onderweg?

6. De kamer 10x checken op iets vergeten

Er zijn mensen die zo georganiseerd zijn dat ze gewoon hun hotelkamer of appartement kunnen verlaten zonder alle kamers 10x te checken op vergeten dingen. En er zijn mensen die minder georganiseerd zijn, en dus wél tig keer een rondje maken of ze niets zijn vergeten in te pakken. Och kijk, toch de telefoonoplader vergeten uit het stopcontact te halen…

7. Nog 1x naar de WC

Nog 1x naar de WC voor je de sleutel van kamer of appartement inlevert. Dat doet toch iedereen? Want nu kan het nog!

Skihutten rioolwater
Nog 1 keer naar de WC, want nu kan het nog. Foto: Pixabay

8. De WC bonnetjes van de heenweg proberen te vinden

Een mysterieuze zaak die velen elk jaar weer overkomt. Op de heenweg heb je alle WC bonnetjes netjes in je achterzak verzameld. Want die dingen zijn wel handig om te bewaren als je een koffietje met korting wil scoren op de terugreis. Maar waar zijn die bonnetjes nu ineens gebleven?? Helaas, kwijt dus. Om ze vervolgens thuis allemaal weer in je bagage terug te vinden. Waarna je ze in een la gooit voor volgend jaar. En volgend jaar weer vergeet mee te nemen.

9. Skipas inleveren voor de borg

Elk jaar wéér bijna vergeten, omdat ie zo netjes verstopt in het jaszakje zit: het inleveren van de skipas om de borg voor de keycard terug te krijgen. Want hé: we blijven Nederlanders he!

10. In het dal tanken of niet?

Tanken in het dal voordat je de snelweg bereikt, kan best een voordelig idee zijn. De brandstofprijzen liggen in een dorp of verder van de snelweg toch wat lager. Dus gaan we nog even tanken in het dal? Of scheuren we toch in een rechte lijn naar huis, want eenmaal onderweg, willen we ook zo snel mogelijk thuis zijn?

11. Nu al heimwee hebben

Je stapt de auto in voor vertrek. Dag fijn hotel/appartement, dag heerlijk witte wereld, tot een volgende keer! Tijdens het afrijden van de berg bedenk je weemoedig dat je nu weer een heel jaar moet wachten. Wat een heerlijk week was het, waarna alle sterke verhalen tijdens de terugreis nog eens worden herhaald. Wat een epische vakantie was het weer!

Hoofdfoto: Unsplash


TOCH NOG EVEN SKIËN DIT JAAR: OBERTAUERN!

Skiën is heerlijk en laat in het seizoen heeft het vaak nét een beetje extra. De dagen worden alweer goed lang, het zonnetje begint steeds feller te schijnen en de temperatuur is heerlijk aangenaam.

Iedereen die gek is op lenteskiën weet ook dat de sneeuw dan wel eens wat minder kan zijn. Maar niet in Obertauern! Wil je er dit seizoen nog wat later op uit, kies dan voor het sneeuwzekere en gezellige Obertauern.

Lees meer over lenteskiën in Obertauern


 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer