Ieder ski-oord heeft zijn bijzondere geschiedenis. Lees hier 11 verrassende ski-plaats feitjes

Door Bastiaan van der Staay

1. De eerste Franse sleeplift

De eerste Franse sleeplift is gebouwd in Alpe d’Huez. Het was de eerste door Poma gemaakte sleeplift. Je kent het merk wel: zo’n lange aluminium stang met een veer erin en geschikt voor 1 persoon. Het verhaal gaat dat Jean Pomagalski in 1935 stond te kijken hoe de skiers van het Franse team aan het trainen waren. Na elke run liepen ze weer naar boven voor de volgende afdaling. Hij zou zijn weggelopen, een tractormotor hebben gehaald en die hebben aangesloten op een lang lang touw en een katrol. En hoppa, de eerste Pomagalski-lift was geboren. Lees meer over Alpe d’Huez

ski-plaats feitjes

De vooral in Frankrijk bekende Pomalift.

2. Avoriaz bedacht door een zonnebrillen boer

Nou ja bijna dan. De Franse skiër Jean Vaurnet kreeg direct na terugkeer in Morzine in 1960 een opdracht. Hij was net wereldkampioen op de afdaling in Squaw Valley geworden en kreeg de vraag een skigebied te ontwikkelen. En wel zo dat meerdere Franse en Zwitserse dorpen met elkaar werden verbonden tot een groot skigebied. En zo is in 1960 het hart van Portes du Soleil, Avoriaz, ontstaan. Toch jammer dat Vaurnet vooral bekend is gebleven van zijn zonnebrillen. 

Ski-plaats feitjes

Avoriaz, in 1960 helemaal ontworpen en gebouwd voor de wintersport

3. Flaine gebouwd als Art Gallery

Het Franse ski-oord Flaine is ook in de jaren ’60 van de vorige eeuw uit de grond gestampt. De geofysicus én bankier Eric Boissonas had het optimistische idee een beetje meer cultuur in de wintersport te stoppen. Afhankelijk van je smaak is de diamantvormige hoofdbebouwing in Bauhaus-stijl monsterlijk of een architectuurschat. Door weer en wind aangetaste beelden van niemand minder dan Picasso zijn te vinden op het Centrale plein van de skischool. En het hele dorp staat op de Franse monumentenlijst. 

Ski-plaats feitjes

Een van de vele beelden door Picasso in Flaine. Foto: Pinterest

4. Bankiersdorp

Mégève is in het begin van de twintigste eeuw een echte wintersportparel geworden toen de familie Rothschild besloot een alternatief voor Sankt Moritz te vinden. Als Franse bankiersfamilie wilde men graag in eigen land genieten van de winterse schoonheid van de Alpen. Het is tevens de plaats waar de de klassieke film Charade met Audrey Hepburn en Gary Grant in 1963 is opgenomen. Vandaag de dag is het nog steeds een echt ‘BC-BG’ oord (Bon Chic, Bon Gens).

ski-plaats feitjes

Mégève, waar je struikelt over het oude geld, bontjassen en paarden sledes

5. Brits initiatief in de Franse Alpen

Méribel wordt overspoeld door Britten en dat is ook niet zo gek. Al in 1936 was het de Schotse skiër Peter Lindsay die naar een alternatief zocht voor Arlberg in Oostenrijk. Het pro-nazi sentiment dat daar toen al heerste joeg hem weg. Met behulp van een Frans Olympisch skiër, Emile Alais, vond hij de perfecte stek en noemde het Méribel. De eerste lift ging al in 1938 draaien maar de oorlog zorgde voor wat oponthoud. Onaangedaan door zijn diensttijd in Birma keerde hij in 1946 terug, in kolonels-uniform, en begon met het verwerven van fondsen om chalets te gaan bouwen. 

ski-plaatsfeitjes

Chalets, heel veel chalets. En veel Britten. Foto: ski-in-luxary.com

6. Het dorp dat onder water verdween

Als je het originele dorp Tignes wilt zoeken moet je je duikuitrusting meenemen, of wachten tot 2025. Het ligt namelijk 45 meter onder de waterspiegel van het stuwmeer Lac Chevril, boven de dam waar je op weg naar het huidige Tignes overheen rijdt. De dam werd in 1952 gebouwd en dus moest iedereen verkassen. Het plan was dat alleen dit stuwmeer verantwoordelijk zou zijn voor tien procent van de totale Franse elektriciteits-productie. Dat is er nooit van gekomen. In 2025 kun je ook zonder duikuitrusting gaan kijken. Dan laten ze het meer leeglopen voor de tienjaarlijkse onderhoudswerkzaamheden. 

ski-plaats feitjes

Eens per 10 jaar gaat het stuwmeer leeg en kun je het echte Tignes in de modder zien.

7. Een gezondheidsclaim met een nare geschiedenis

Iedere dag borrelen ongeveer 23 miljoen liters geneeskrachtig water uit zeventien bronnen in Bad Gastein. Het middeleeuwse goudmijnstadje Bad Gastein (what’s in a name) is al jarenlang bekend vanwege dat water. Minder fraai is het verhaal dat gedurende de Tweede Wereldoorlog Herman Göring slaven extra mijnschachten liet graven in de hoop alsnog wat goud te vinden. Goud heeft ‘ie niet gevonden maar hij stuitte wel op een ander verrassend fenomeen. Hoe dieper men groef hoe warmer het werd en de gezondheid van de halfdode slaven ging niet verder achteruit, in tegendeel.

e kunt per trein twee kilometer de berg in reizen naar een warme ondergrondse kamer

Later onderzoek toonde aan dat het inademen van het gas Radon verantwoordelijk was voor deze bijzondere uitkomst. De mijnschacht heet nu Gasteiner Heilstollen en wordt door (sommige) doktoren gezien als zinvol bij allerhande aandoeningen, van artritis tot obstipatie. Sommige behandelingen worden zelfs vergoed door Duitse zorgverzekeraars. Je kunt per trein twee kilometer de berg in reizen naar een warme ondergrondse kamer. 

ski-plaats feitjes

Nu is het een stuk gezelliger, met de trein diep de warme berg in. Foto: Heilstollen

8. “Help, I need somebody, Help”

Obertauern is Oostenrijks enige ‘gepland’ gebouwde wintersportdorp en het enige waar je vanuit de meeste hotels ski-in en ski-out kan doen. Ook is het bekend om haar uitgaansleven sinds The Beatles hier een deel van de film HELP hebben opgenomen. De skileraren traden op als stunt doubles. Tijdens de opnames werd een privé-concert gegeven in een van de hotels. Daar hadden wij wel bij willen zijn. Jij toch ook!

ski-plaats feitjes

The Beatles namen hier ooit de film HELP op. Foto: Obertauern

9. Eén van de 007-dorpen

Sölden heeft zichzelf in de afgelopen jaren een flinke boost gegeven. Het was altijd al een zeer sneeuwzekere plek dankzij de twee beschikbare gletsjers, maar in 2015 kwamen ze bij het echt grote publiek in beeld. Het werd immers de sneeuwlocatie voor een aantal scènes in de James Bond film Spectre. In januari en februari 2015 waren Daniel Craig en ruim 500 acteurs en crewmembers druk in de weer met de opnames. Het prachtige Ice Q bergrestaurant deed in de film dienst als de futuristische Hoffler Clinic waar James voor de eerste keer psychiater Madeleine Swann ontmoette. Bijna veertig jaar daarvoor was het Zwitserse Mürren het decor voor de winterscenes in ‘On Her Majesty’s Secret Service’. 

Ski-plaats feitjes

Psychiatrische kliniek, oh nee: Ice Q. Foto: Sölden

10. Bollywood in de Alpen

Het Zwitserse Engelberg is gesticht rondom een Benedictijns klooster uit 1122. Rond de vorige eeuwwisseling was het heel goed mogelijk dat je monniken in habijt zag skiën. Het wordt nog gekker in de zomer. Je kan dan het idee krijgen ‘overgestraald’ te zijn naar de Himalaya. Het is er nog immer zeer levendig maar dan met …. Indiërs. Sinds de oorlog in Kashmir, tussen Pakistan en India, hebben een paar scherpe Zwitserse geesten bedacht dat dat Engelberg een perfecte look-a-like is. En zo werd het dus een Bollywood berglocatie. In de zomer komen Indische filmfans in grote getale kijken naar de plek waar hun helden hebben geschitterd tussen de lentebloemetjes. En handige restaurateurs hebben rösti en kaasfondue vervangen door curry en pappadums. 

ski-plaats feitjes

Bedevaart voor Indiase filmfans. Foto: Engelberg

11. Skiën met uitzicht op Afrika

Wist je dat je op slechts twee uur rijden van het strand kunt skiën? In het achterland van Marbella en Malaga ligt de Sierra Nevada en dat is meer dan je denkt. Tussen de 3.300 en 2.100 meter kun je met 21 liften ruim 106 pistekilometers doen. In 1996 zijn hier zelfs de wereldkampioenschappen Alpine skiën gehouden, en die voor freestyle en snowboard in 2017. Bij helder weer kun je Afrika zien liggen en bij een zuidelijke stroming kleurt de sneeuw soms geel van het Saharazand. 

ski-plaats feitjes

Skiën vanaf het strand. Foto: Reizen in Spanje.com

Vrij vertaald van WeLoveToSki.com


Lees hier de meest populaire artikelen op Snowrepublic


 

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer