10 soorten pijn die elke wintersporter herkent
Wij wintersporters zijn eigenlijk een beetje gek. Je stort jezelf vrijwillig een berg af voor een beetje adrenaline, terwijl je met je voeten vast zit aan één of twee plankjes. En je lichaam moet ondertussen aardig wat doorstaan voor die geestelijke kick. Hieronder tien soorten pijn die waarschijnlijk elke wintersporter herkent. Jij ook?
1. Skischoen-pijn
Tja, eigenlijk kun je je beter afvragen wie hier níet ooit last van heeft gehad… (behalve als je een snowboarder bent). Het harde plastic dat je tenen en zelfs je bloedsomloop volledig afknelt, is je reinste marteling. Gelukkig ontwikkelen skischoenfabrikanten steeds meer schoenen die volledig op maat kunnen worden gemaakt, zodat je weer een beetje kunt genieten van het skiën. Maar skischoenen gaan waarschijnlijk nooit als slofjes zitten…
2. IJs-pijn
En daar bedoelen we geen brainfreeze van een ijsje van, maar het afdalen in harde wind en sneeuw. Je stapt bovenop de berg de dan nog comfortabele lift uit en BAM: je reinste blizzard, recht in je gezicht. Snijdende wind, ijs en sneeuw…Auw! In paniek schuif je snel je skibril voor je ogen, duik je zo ver mogelijk in je sjaal of jas, maar toch moet elk stukje blote huid het de hele afdaling lang ontberen. Je snapt nu mensen die breien of haken als hobby hebben iets beter.
3. Sleeplift-pijn
Wie deze lift heeft uitgevonden heeft weinig rekening gehouden met gevoelige plekken (met name bij de mannelijke helft van de bevolking). De stang tussen je benen drukt oncomfortabel op plekken die niet oncomfortabel verdrukt horen te worden. Sowieso sta je de hele weg omhoog totaal verkrampt in de lift uit angst de stang onderweg te verliezen en uit de lift te vallen.
4. Stoeltjeslift-pijn
Pas op dat je niet je hoofd tegen een stang botst bij het instappen van de stoeltjeslift, maar gelukkig vangt je helm deze klappen tegenwoordig netjes op. En terwijl je staat te wachten op de stoeltjeslift, hoor je je voorgangers af en toe “auw!” roepen als ze gaan zitten. Dat belooft niet veel goeds. Want dan blijft alleen de vraag nog over: is deze lift een kuitenklapper of een schenenstoter??
5. Spierpijn
Misschien wel één van de meest bekende soorten pijn, vooral van toepassing op dag 2 of 3. Waarbij je lichaam weer even moet wennen aan de inspanning die het ineens moet leveren. Overigens ook van toepassing op skiërs of snowboarders die zichzelf een beetje teveel overschatten.
6. Hoofdpijn
Ook een bekende vorm van pijn op wintersport. En dan bedoelen we niet pijn van het vallen op je hoofd, maar de bonkende doffe pijn in je hoofd waarmee je wakker wordt na een iets te gezellig avondje après-ski. Overigens wel snel op te lossen met een stevig ontbijt, eventueel een paracetamolletje en dan snel weer de frisse berglucht in: ben je zo van je kater af.
7. Beenpijn
Voor de lunch: he, hij gaat lekker, ik heb echt nergens last van!
Na de lunch: oh mijn God, ik kom niet meer vooruit, m’n benen zijn pap! De middagdip na de lunch is een welbekende, waarbij je benen dienst weigeren en je het gevoel hebt 160 jaar oud te zijn en gewoon níet meer vooruit lijkt te komen…
8. Bilpijn
Deze is voor jullie, snowboarders. Zeker beginners kennen deze pijn iets te goed. Door het steeds weer op je kont vallen, wordt deze al snel bont en blauw. Als je erbij stilstaat is het ook eigenlijk een sadistische sport: je voeten zitten vast, dus je hebt weinig keuze dan op je achterste te vallen…(probeer af en toe af te wisselen met op je knieën vallen?).
9. Armpijn
Je zou het niet altijd zeggen, maar skiën en boarden doe je met je hele lichaam. Dus wees niet verbaasd als je zelfs spierpijn in je armen hebt. Ook hier hebben de snowboarders iets meer te lijden, omdat zij elke val veelal met hun armen moeten opvangen.
10. Afscheids-pijn
Wonderbaarlijk: nadat je al deze ontberingen hebt doorstaan, doet afscheid nemen na een week wintersport nog het meeste pijn…Wat ga je het weer missen, de sneeuw, de bergen, de lucht, het eten, het drinken, de mensen…Je kunt niet wachten tot volgend jaar!
Hoofdfoto: Saalbach.com, Mirja Geh
Anderen lazen ook:
- 10 epische momenten tijdens de heenreis op wintersport
- 10 dingen die iedereen doet bij aankomst op de wintersportbestemming
- 11 dingen die iedereen doet bij vertrek van wintersport
Skiën doe ik met zoveel liefde dat je het rustig een obsessie kunt noemen. En als reporter voor Snowrepublic komen er maar liefst drie passies samen: schrijven, wintersport en alles wat er online gebeurt. Ook hou ik van een gezellige après-ski en is de bijbehorende muziek mijn guilty pleasure.
Voor jou ga ik op zoek naar de laatste nieuwtjes, beste tips en leukste spots op wintersportgebied!