advertentie
Rab Microlight

Tien redenen om te gaan wintersporten in Polen

Door Saskia Smulders

Polen en wintersport. Wellicht niet de meest gangbare bestemming voor een wintersportvakantie, maar ik vond het meer dan de moeite waard om er toch eens een kijkje te gaan nemen. Op uitnodiging van de regio Silezië was ik een aantal dagen in Polen om daar de pistes te verkennen. Reis je mee?

Een goede bestemming voor een bijzondere wintersport

In Silezië is het bergachtig en deze bergen lenen zich prima voor wintersporten

Als het vliegtuig landt op het vliegveld van Katowice stap ik in het transferbusje dat ons richting de skigebieden brengt. Ik ga skiën in de regio Silezië, gelegen in het zuiden van Polen. Daar is het bergachtig en deze bergen lenen zich prima voor wintersporten.

Hier liggen de skigebieden in Polen. Helemaal in het zuiden dus.

Cieńków Nowa Osada en Szczyrk

In Silezië vind je een aantal kleinere skigebieden, maar ook een groter skigebied. Daarover later meer, want we vertrekken eerst naar één van de kleine gebieden: Cieńków, Nowa Osada, gelegen in Wisla. Dit gebied is lekker overzichtelijk met wat rode en blauwe pistes. Uitstekend geschikt voor de beginnende skiër. Daarna zetten we koers naar één van de bekendste en grotere skigebieden van Silezië: Szczyrk (spreek uit: sjtirk).

#1 Eén skipas voor drie gebieden

in Szcyrk vind je bijna 40 kilometer aan pistes en kunnen er maar liefst 22 duizend wintersporters per uur met de liften naar boven vervoerd worden. Klinkt goed toch! Het gebied bestaat feitelijk uit drie gebieden: Mountain Resort, Beskid Sport Arena en Centrale Sportcentrum. Met een overall skipas (gopass.pl) kun je in alle drie deze gebieden terecht. Met deze skipas kun je ook gratis gebruik maken van de skibussen.

Je hebt hier prachtige uitzichten vanaf de pistes. Foto: snowrepublic.nl

#2 Moderne liften

Mocht je denken dat ze in Polen nog ouderwetse liften hebben, dan heb je ’t mis. Ook in Polen hebben ze moderne liften, in Szcyrk zelfs een tienpersoonsgondel en vier stoeltjesliften. Maar goed, laat ik ook eerlijk zijn: je treft er ook nog acht sleepliften aan, zoals de sleeplift op deze foto. Vooral in het begin is deze heel erg steil, een uitdaging dus voor snowboarders.

Szczyrk
De liften en pistes in het skigebied van Szczyrk
Een lekker steil begin van de sleeplift

#3 Zwarte pistes én verlichte pistes

In Beskid Sport Arena beschikken ze over een zwarte FIS piste (helemaal links op de kaart hierboven) van 800 meter lang met een gemiddelde helling van 30%. Daarnaast zijn veel pistes verlicht en kunnen kunstmatig besneeuwd worden.

De hoogste top vind je er op 1257 meter hoogte. We nemen de zwarte pistes, deze zijn  heerlijk om te snowboarden en skiën. Vervolgens weer de lift omhoog en nog een keer!

Toch bijzonder dat we op deze onbekende plek kunnen wintersporten. En helemaal leuk dat we zo te zien de enige Nederlanders zijn. Dat maakt het een unieke ervaring voor mij.

#4 Als je wat minder te besteden hebt: prima deal

Wintersporten in Polen is lekker goedkoop. Niet alleen het wintersporten zelf, zoals skihuur en een skipas, maar ook het eten, drinken en overnachten is super voordelig. Een paar prijzen op een rijtje:

Szczyrk Mountain Resort. Foto: SMR

#5 Combineer met een stedentripje

Silezië ligt op slechts twee uur rijden van het historische Krakau. En is daarmee een uitstekende uitvalsbasis om een stedentripje te doen. Ook het opkomende Katowice is een prima idee voor eventjes een dagje niet skiën. Wij brengen een halve dag door in Katowice om daar kennis te maken met de historie in de vorm van een oude kolenmijnschacht en nemen een kijkje in het vlaggenschip van Katowice: het conferentiecentrum.

#6 Geen Nederlanders op de piste

De kans dat je in de skigebieden een Nederlander tegenkomt is uiterst klein. Sowieso zijn buitenlanders dun gezaaid en zul je je “Hoe en wat in het Pools” moeten oppoetsen, maar op veel plekken kun je met je Engels redelijk goed terecht.

#7 Andere dingen dan skiën of snowboarden

Polen biedt naast skiën of snowboarden nog veel meer mogelijkheden. Zo kun je er uitstekend naar de spa of wellness of kun je een tochtje maken met de arrenslee. Wij deden dat ook en genoten van de stilte om ons heen. Geen licht, geen geluid behalve de paarden en alleen maar de sterren boven ons. Magisch! Na afloop worden we getrakteerd op lokale specialiteiten bij een lekker warm haardvuurtje. Ook kun je in deze regio geweldig langlaufen en sneeuwschoenwandelingen maken.

Een romantische rit op de paardenslee bij maanlicht

#8 Als je skischansspringambities hebt…

Dan kun je in Polen ook zeer goed terecht. Er zijn namelijk meerdere skischansen in de buurt, dus mocht je op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging: be my guest. Ik bracht er een bezoekje aan één, Wisla Malinka, en de hoogte doet me duizelen. Wat een bikkels die hiervan durven af te springen.

Misschien iets voor jou? Een sprong van de schans..

#9 Après-ski met lokaal bier

Onderaan de pistes vind je diverse après-skibars aan waar na een skidag bier wordt geschonken, bij voorkeur van de plaatselijke bierbrouwer Zywiec.

#10 Prima voor gezinnen met kinderen

Het gebied leent zich erg goed voor gezinnen met kinderen. Omdat de gebieden niet groot zijn en lekker overzichtelijk kun je je kinderen goed in de gaten houden. Ook het aanbod van blauwe pistes is groot, zodat ze goed kunnen oefenen. Natuurlijk kun je ook les nemen en zijn er diverse speellanden beschikbaar voor de kinderen.

Szczyrk Mountain Resort: ideaal voor gezinnen met kinderen. Foto: SMR

Getting there and away

Silezië is het snelste te bereiken met het vliegtuig. Huur vervolgens een auto om naar je bestemming te komen. Die auto kun je dan ook gebruiken bij het doen van een stedentrip naar Katowcie of Krakau. Met je eigen auto kan natuurlijk ook. Het is vanuit Utrecht zo’n 1250 kilometer rijden en de rit kost je dus ongeveer twaalf uur.

Accommodaties

Polen kent veel hotels en ze zijn over het algemeen niet heel duur. Wij verbleven de eerste nacht in Hotel Sepia SPA in Wisla. De tweede nacht was in een prachtig hotel met de naam Dworek Goralski. De laatste dacht brachten we door in het centrum van de stad Bielsko in Hotel President.

Eten en drinken

Polen kent veel lokale specialiteiten en die worden in een groot aantal van de restaurants geserveerd onder de naam “Silesian Tastes Culinary Route“. Maak kennis met zuurkoolsoep, dumplings en haring bij het ontbijt. Natuurlijk kun je ook gewoon friet, pizza en een hamburger eten.

Conclusie na een shortski in Polen

Vanzelfsprekend heb je in deze relatief onbekende wintersportbestemming een andere beleving dan in de vaak drukke Alpenlanden. Met name voor beginnende skiërs en snowboarder en voor families met kleine kinderen is dit zeker een regio om te overwegen voor een volgende wintersport.

Polen biedt tevens goede mogelijkheden voor langlaufers en je kunt er prachtige sneeuwschoenwandelingen maken door de ongerepte natuur. En ook niet onbelangrijk: een wintersport in Polen is goed betaalbaar!


Wil je meer informatie over Polen? Kijk dan op www.polen.travel/nl/  Wil je meer informatie over de regio Silizië? Klik dan hier


Deze reis werd mogelijk gemaakt door Polish Tourism Organisation en Silezië Travel

Lees ook:

 

 

advertentie

Buro Scanbrit