Elk wintersportgebied heeft natuurlijk een profiel en kenmerken waardoor ze reiziger, skiërs en snowboarders aantrekken. De Franse Zuidelijke Alpen zijn gelegen ten noorden van de Côte d’Azur en de Provence; regio’s die in de zomermaanden veelvuldig worden bezocht door reizigers uit de lage landen. Maar wist je dat je hier ook in de winter een geweldige vakantie kunt beleven? We geven je hieronder tien redenen om ook eens de met sneeuw bedekte bergen van de Zuidelijke Alpen te gaan ontdekken.

1. MEER ZONNESCHIJN

De zon schijnt 300 dagen per jaar in de Zuidelijke Alpen, goed voor (volgens de weerdienst Météo France) in totaal 2.600 uren zonneschijn, net als aan de Middellandse Zeekust. In februari 2020 genoot de regio Alpes-de-Haute-Provence van 187 uren zon (tegenover 79 in Parijs). Serre-Chevalier heeft lange tijd de bijnaam gekregen van de Winter Rivièra en zijn slogan – “Altijd blauwe luchten, verse sneeuw en Provençaalse zonneschijn” – komt zijn beloften na. Bovendien maakt de traditionele vervaardiging van zonnewijzers deel uit van het rijke ambachtelijke erfgoed van de Queyras.

2. ZUIVERE LUCHT

Grote groepen of vervuilende activiteiten vind je hier niet: de Zuidelijke Alpen kent geen vervuilingspieken en belooft de bezoekers fabelachtig zuivere lucht. Om ervoor te zorgen dat deze prachtige locatie volledig behouden blijft, behoren de verschillende resorts in de Zuidelijke Alpen tot de meest innovatieve in Europa op het gebied van duurzame energieproductie en bewust verbruik en zetten ze zich in voor een resoluut milieuvriendelijk reisaanbod.

3. AUTHENTIEK

Alle klanttevredenheidsonderzoeken zeggen hetzelfde: mensen komen tevreden terug van hun verblijf in de Zuidelijke Alpen. Kortom, de Zuidelijke Alpen zijn puur natuur en geen vakantiefabriek. Of je nu de lokale producenten proeft, kennismaakt met kunstnijverheid, nieuwe activiteiten ontdekt of gewoon van een maaltijd geniet in een vriendelijke herberg, authentieke menselijke relaties zijn een essentieel onderdeel van het dagelijks leven hier.

4. SCHITTERENDE PANORAMISCHE UITZICHTEN

Ga naar de hoogten van de Zuidelijke Alpen en geniet van de weidse vergezichten over de toppen van de Ecrins en Mercantour, de Italiaanse grens, de sprankelende Middellandse Zee aan de horizon en blauwe meren die bevroren zijn in de tijd… Mis de Top 2 nieuwe winterterrassen van dit seizoen niet : het solarium Grand-Puy in de Vallée de la Blanche en het hooggelegen restaurant Pic Vert in Les Orres, net boven de gelijknamige skilift, op 2.230 meter hoogte. Het uitzicht vanaf het terras overspant de Embrun-vallei en het meer van Serre-Ponçon.

5. BETAALBARE SKIGEBIEDEN

Skipassen in de Zuidelijke Alpen zijn erg scherp geprijsd. In de Alpes-Maritimes kun je bijvoorbeeld skiën op dertig kilometer piste bij Roubion, op slechts één uur van Nice, voor € 18 per volwassene/dag en € 14 per kind. Accommodaties en eten zijn ook goedkoper dan in veel andere skigebieden in de Alpen. Een voorbeeld? € 50/nacht op de Balcons du Grand-Puy, in de prachtige omgeving van de Blanche-bergketen, in het laagseizoen van 2022. Last but not least vind je een verscheidenheid aan kortingspassen die toegang geven tot tal van activiteiten.

6. DE LARIX, KONING VAN HET BOS

In de herfst kleuren de enorme lariksbossen vlammend rood, waardoor de Zuidelijke Alpen in vuur en vlam staan. Larix decidua, of larikshout, werd gebruikt om de allereerste ski’s in het Briançon-gebied te vervaardigen en wordt nog steeds gebruikt om zowel het exterieur als het interieur van de chalets in de regio te beschermen. De naalden hebben geneeskrachtige eigenschappen en de harsachtige geur zorgt voor een sensatie in de keuken..

7. STERRENLUCHTEN

De nachten in de Zuidelijke Alpen zijn net zo mooi als de dagen. De International Dark-Sky Association, gevestigd in de Verenigde Staten, heeft in 2019 het label “International Dark Sky Reserve” toegekend aan het Alpes Azur Mercantour-gebied als erkenning voor de uitzonderlijke kwaliteit van de nachtelijke hemel en de acties die zijn ondernomen om lichtvervuiling te verminderen. Verschillende resorts, waaronder Valberg en Les Orres, dragen het label “Starry Towns and Villages”, toegekend aan gemeenten die 34% minder kunstlicht gebruiken dan gemiddeld.

8. BERGBEKLIMMERSDORPJES

Bergbeklimmen werd in december 2019 geclassificeerd als immaterieel erfgoed van UNESCO. Het Ecrins-gebergte in de Zuidelijke Alpen is na de Mont-Blanc het grootste bergbeklimgebied in Frankrijk. Hotspots zoals Ailefroide, La Bérarde en La Grave zijn ​zeer bekend in de klimmers-wereld. Vijf dorpen hebben recent een aanvraag ingediend voor het zeer exclusieve “Bergdorpen” (Villages d’Alpinisme) label, onder het motto “Minder maar beter”.

De vijf kandidaat-dorpen in de Zuidelijke Alpen zijn Vallouise-Pelvoux, La Grave, La Chapelle-en-Valgaudemar, Saint-Christophe-en-Oisans en Valjouffrey. Deze plaatsen zijn toegewijd aan slow toerisme en koesteren de natuur.

9. EEN FEESTELIJKE SFEER

De Zuidelijke Alpen zijn trots op hun natuurlijke, oprechte karakter, waar slow tourism heerst en alle seizoen worden gevierd in de puurste Provençaalse traditie. Maar dat betekent niet dat je geen plezier kunt hebben en van een uitdaging kunt genieten! Diverse festivals zorgen voor een feestelijke sfeer in de diverse regio’s binnen de Zuidelijke Alpen. Bezoek bijvoorbeeld het Altitude Jazz Festival in Serre-Chevalier-Briançon of ‘Les Piolets d ́Or’ in Briançon, een passende herinnering aan de status van de regio als bakermat van het bergbeklimmen.

10. UNIEKE ERVARINGEN

Tijdens een wintersport in de Zuidelijke Alpen kun je naast skiën en snowboarden deelnemen aan diverse activiteiten. Hieronder hebben we selectie gemaakt van activiteiten die goed kunnen passen bij jouw interesse als lezer van Snowrepublic. We zijn ervan overtuigd dat je gaat genieten in deze onontdekte winter-regio in Frankrijk.

Lees meer op de website van de Zuidelijk Alpen

(Visited 198 times, 2 visits today)