Wij wintersporters hebben een hele grote liefde voor wintersport. En dat dit soms tegen het obsessieve aan zit, zien we zelf natuurlijk helemaal niet zo. Want de mensen die nog nooit op wintersport zijn geweest, snappen gewoon niets van onze grote liefde voor wintersport. Welke dingen over jouw favoriete hobby moet jij het meeste uitleggen aan niet-wintersporters?

1. Het liefste buiten eten

Dit is voor wintersporters compleet logisch, maar niet-wintersporters kunnen je dan wat glazig aan kijken. Hoezo wil je in het winter het liefste buiten eten, dat is toch hartstikke koud? Maar natuurlijk eet jij het liefste buiten, want je bent al de hele dag buiten! Liever in de buitenlucht je lunch naar binnen werken dan binnen in een overvolle drukke benauwde hut. En dan natuurlijk het liefst met een lekker zonnetje op je bol!

2. Het heerlijke gevoel wanneer je je skischoenen uitdoet

Niet alle wintersporters (lees: snowboarders) zullen dit gevoel herkennen. Maar wat een zalig gevoel als je eindelijk je skischoenen uit kunt doen en je poezelige voetjes in lekkere zachte chillslofjes kunt schuiven. Zélfs als je skischoenen als gegoten zitten, is het heerlijk om ze aan het einde van de dag uit te doen. En helemaal als je er ook nog meerdere rondjes après-ski op hebt gedaan.

niet-wintersporters

3. Gevoel van skiën door het eerste spoor/verse sneeuw/tiefschnee

Een gevoel dat zich al moeilijk laat omschrijven aan andere wintersporters, laat staan aan niet-wintersporters. Het gevoel van je ski’s/board over een vers geprepareerde piste, door de verse sneeuw of door de tiefschnee. Het bijzondere gevoel van vrijheid wat je ervaart, omdat jij het voorrecht hebt om over zo’n ondergrond te mogen skiën!

4. In je t-shirt op het terras in hartje winter

Deze past ook in de categorie buiten eten. Want hoe vaak heb jij niet-wintersporters uit moeten leggen dat het echt prima te doen is om in een shirtje op het terras in de zon te zitten, ook al is het hartje winter?

zonnen momenten wintersporters
Nou ja, het is niet altijd lekker warm. Foto: Pixabay

5. Heel veel sjouwen met spullen

Leg niet-wintersporters maar eens uit wat voor halve volksverhuizing je elke ochtend/einde dag uit moet voeren voor je lekker op de latten kunt staan. Oké toegegeven, dit geldt misschien vooral voor gezinnen met kinderen. Want na 3 stappen blijkt je kroost geen enkele vorm van zelfstandigheid meer te kunnen bezigen en is het “Papa/mama, wil jij mijn ski’s/stokken/schoenen/mijzelf dragen?”. En dus loop je, naast je eigen ski’s, schoenen, stokken én die van je vrouw (want gentlemen) óók nog alle rotzooi van je kinderen te dragen. Wel meteen een goeie warming up/cooling down van de dag…

6. Het dagelijkse dilemma van het afstemmen van je kleding op weersomstandigheden

Ik ken mensen die niet eens naar buiten kijken en zonder ergens over na te denken elke dag hun standaard-skikloffie aantrekken. Want ze hebben het nooit koud/warm, maar precies goed. Ikzelf behoor niet tot deze categorie. Ik, en met mij nog vele anderen, vind het wél lastig om te bedenken wat je aan moet. We speuren de weerberichten af, want gaat het sneeuwen, schijnt de zon? En gaat het waaien, waardoor we het misschien koud krijgen? Of komt er juist een föhn of heel veel zon en hebben we het heel warm? Of komen al deze omstandigheden op 1 dag voor, wat óók niet ongebruikelijk is in de bergen? Hoeveel, en ook wélke laagjes doe je aan?

Kortom: hoofdbrekens over wat je aan moet zonder extreem heet of juist koud te hebben, of zonder een miljoen laagjes aan te doen. Mensen die nooit wintersporten, kennen de grillige weersomstandigheden in de bergen niet. En zullen je dan ook meewarig nakijken als jij met een koffer vol soorten wintersportkleding vertrekt.

7. Helmhaar

Hoe slécht je haar zit als je je helm af doet, herken je alleen als wintersporter. Na het verwijderen van je helm is je haar zo plat als een pannenkoek. Want die heeft de hele dag op je haar gedrukt. En met een beetje geluk heb je ook nog lekker gezweet of zit er nog wat sneeuw in je haar, waardoor het nog slechter zit. Je volume is inmiddels met de noorderzon vertrokken, om deze wintersportvakantie ook niet meer terug te keren. Dan maar een muts op, maar ja…daar wordt je haar weer statisch van. Problemen, problemen. 😉

niet-wintersporters

8. Zwaar, vet eten tijdens de lunch (en ’s avonds nog een keer)

Dit is iets wat niet-wintersporters wellicht nog begrijpen, nadat jij hebt op lopen scheppen over hoe lang, hard en intensief jij op een dag skiet/boardt. Daar verbrand je natuurlijk veel calorieën mee en die moet je natuurlijk aanvullen. Dat is logisch. Maar dat het vette en zware eten tijdens de lunch én diner ook gewoon super lekker is, dat vertellen we er maar niet bij.

9. Zuchtend de trap af naar de wc, want altijd beneden

Dit is toch een ijzeren wintersportwet die bijna altijd opgaat: in het restaurant op de berg is de WC altijd beneden. Dus moet je zuchtend en steunend tig trappen afdalen voordat je je behoefte kunt doen. Want je heb skischoenen aan. En die lopen nou eenmaal niet altijd als slofjes, zéker niet als je met die grote klossen de trap af moet. Die soms ook glad is van de sneeuwresten. En dus moet je je ook nog eens goed vasthouden aan de leuning, om niet op je gat onderaan de trap te belanden. Niet-wintersporters kennen dat gevoel niet, als je weer zuchtend en steunend aan de lange reis naar beneden begint.

10. Elke avond in de kroeg (met dezelfde liedjes)

En daar gaan we weer, elke dag na het skiën lekker nog even een borrel in de après-ski doen. Het liefst bezoeken we dezelfde kroeg, club of schirmbar, want daar was het gisteren toch ook zo beregezellig? Never change a winning team! Dat denkt de DJ van jouw favoriete apres-ski tent trouwens ook, als ie voor de zoveelste keer die week Sex met die Kale of de Eisbären op zet. Succes gegarandeerd!

En niet alleen het feit dat je zo’n beetje elke dag dezelfde tent bezoekt, maar ook het feit dat je volop geniet van de foute muziek, is erg moeilijk uit te leggen aan niet-wintersporters!

Heb jij nog meer dingen die je regelmatig moet uitleggen aan niet-wintersporters? Laat het ons weten in de comments of op onze socials!

Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer