Natuurlijk zijn er ergere dingen dan een wintersportloos coronajaar. Maar toch doet het pijn dat als we een hele winter niet kunnen doen wat we het liefste doen: wintersporten. Voor de mensen die ons wintersporters niet begrijpen, hebben we op tien zaken op een rijtje gezet die we zo missen aan de wintersport. Skiërs en wintersporters, welke dingen hebt jij het meest gemist tijdens een winter zonder wintersport?

1. De voorpret

Wie gaan er mee, waar gaan we heen, aan welke eisen moet het gebied voldoen, hoe groot moet het zijn, hoe hoog moet het liggen, welke accommodatie kiezen we, of gaan we toch nog een keer naar hetzelfde? Zoeken, zoeken, zoeken naar de perfecte vakantie. Tenslotte ga je (meestal ;-)) maar één keer per jaar. Het zoeken naar de perfecte bestemming is al de halve voorpret!

Vlak voor vertrek begint vervolgens de andere helft van de voorpret: het checken van de webcams, het weerbericht, de meest slimme reisroute. En wat neem je allemaal mee, toch maar wel die extra skipully en broek? Je kan er maar druk mee zijn!

skihelmen
Foto: Patricia Christiani

2. De reis

De heenreis is de start van je vakantie! Je stapt ’s nachts of ’s ochtends vroeg de auto in (brrr, koud) na een kort nachtje vol opwinding over de komende vakantie. Ondanks toch weer teveel zooi mee, heb je alle spullen in de auto weten te proppen. Koffietje en gesmeerde broodjes mee, instappen en gaan!

Onderweg is het genieten van de van tevoren gemaakt playlists, de heerlijke uitzichten en is het juichen bij de eerste sneeuw langs de weg. Ok, file en wegwerkzaamheden zijn hierbij soms irritante onderbrekingen van de reis. Maar als we weer mogen, beloven we plechtig hier nooit meer over te zeuren!

wintersport missen gevoel
We zullen nooit meer zeuren over file als weer op wintersport kunnen ;-). Foto: Patricia Christiani.

3. De aankomst

Eigenlijk gewoon het allermooiste moment van de wintersport: aankomen op je bestemming. De autodeur gaat open en je geniet van een flinke teug frisse berglucht en de witte wereld om je heen. De vakantie is begonnen en dagen vol sneeuwplezier liggen nog voor je! Snel je accommodatie inspecteren en natuurlijk even genieten van het uitzicht. Wel nog het een en ander regelen aan skipassen, huur, uitpakken en  vroeg naar bed voor een frisse start morgen. (Of toch nog even de après-ski in?).

4. De eerste afdaling

Vroeg opgestaan, snel een ontbijtje naar binnen werken, want de eerst afdaling wacht! Bij aankomst bij de lift vanuit het dal herken je meteen het kenmerkende geluid van de ratelende liften. Snel instappen en onderweg vanuit de lift genieten van de eerste uitzichten. Nog even op de kaart kijken, nadat je die uit zak gefrummeld hebt. Starten we rustig met blauw of knallen we meteen rood of zwart af?

Boven aangekomen klik je in je ski’s of bind je je board onder. De eerste meters even onwennig…kan ik het nog wel…Jazeker, want dit verleer je niet!! Na meerdere meters herken je het gevoel weer. Vrij als een vogel de berg af, de snelheid bouwt zich op, je voelt de zon en kou op je gezicht en hoort het heerlijke geluid van het gekraak van de sneeuw onder je ski’s of board…Wohoooooo, je bent er weer!!

Laax
Foto: Aimee, snowrepublic.nl

5. Het eten

Na een ochtendje stevig door skiën (wel inclusief koffiebreak met Apfelstrüdel), is het tijd voor lunch! Op het drukke terras zoek je met je groep het beste plaatsje. Eenmaal aan de tafel is het zoeken naar een plek voor al je zooi: helm, handschoenen, rugzak, etc. He, he, even bijkomen! Waar is de kaart, want honger!

Als lunch een biertje met patat, pasta bolognese, bratwurst, kaasfondue of andere zware kost is heel normaal, want hé: je skiet het er toch wel weer af. Genieten van heerlijk eten, met het zonnetje in je gezicht. En ’s avonds schuif je gewoon alweer aan voor teveel gangen met zware kost, want de après-ski moet tenslotte ook een beetje weggewerkt worden.

eigen Kaiserschmarrn
Maak je eigen Kaiserscharrn, gewoon thuis! Foto: Thiery Thielemans

6. Après-ski

Na een hele dag skiën heb je dit wel verdiend. Even een drankje doen in de après-ski. Eentje dan he. Lekker meedeinen met de laatste après-ski hits, ach het is gezellig, we doen er nog een paar. En nog een paar. Tot er (meestal?) iemand bedenkt dat er ook nog gegeten moet worden. Met pijn in het hart ruk je je los van de gezelligheid, om iets later te beseffen dat je best wel trek hebt en net op tijd voor het eten kunt aanschuiven. (Of je blijft in de apres-ski hangen en eet daar een tosti. Of niets, want één bier is tenslotte twee bruine boterhammen).

wintersport missen gevoel
Foto: Patricia Christiani

7. Slapen

Nooit slaap je lekkerder dan na een hele dag wintersport, afgesloten met een lekker drankje en/of diner. Wintersport is de enige vakantie waar je uitgeput in je bed kunt rollen en een heerlijke nacht diep in slaap kunt doorbrengen. (En overigens ook de enige vakantie waar je je wekker zet. Achterlijk vroeg. Want je wilt niets missen). Wakker worden is trouwens ook fijn op wintersport. Je stapt uit bed, schuift de gordijnen opzij en daar zijn ze: de glorieuze besneeuwde bergen!

8. De gezelligheid

Wintersport is typisch zo’n vakantie die zich goed leent om met een vriendengroep of familie door te brengen. Een week lang omringd zijn met je beste vrienden of lieve familie is geen straf. Samen herinneringen maken, stoere verhalen over de après-ski uitwisselen, lachen om elkaars skiblunders en stiekem over die gekke Duitser naast je in de skilift praten.

foto's wintersport
Foto: Patricia Christiani

9. De sneeuw

Het witte goud. Wintersporters genieten altijd van sneeuw. Of het nou al ligt of nog valt, het blijft een magisch goedje. Niets zo mooi als de stilte van vallende sneeuwvlokken, die alle andere geluiden weet te dempen. En niets zo’n mooi geluid als de krakende sneeuw onder je ski’s of board. Lekker diep door de poeder, of strak geribbeld op de piste: sneeuw is altijd fijn. (En iets wat je sowieso niet wilt missen op wintersport).

wintersport missen gevoel
Sneeuw wil je ook niet missen op wintersport. Foto: Saskia Smulders.

10 De vrijheid

Wintersport is het ultieme gevoel van vrijheid. Een week lang de berg afjagen met de wind in je haar (nou ja, onder je helm dan). De zon of sneeuw op je gezicht. Het gevoel vleugels te hebben bij elke afdaling, en na elke bocht weer een gaaf uitzicht hebben. Zelf je route van de dag uitstippelen, zullen we een keer deze piste gaan doen? Het gevoel dat je alles aankunt als je die zware zwarte piste hebt genomen. De magnifieke bergen, de adembenemende omgeving. Alles draagt bij het ultieme gevoel van vrijheid dat je ervaart als je op wintersport bent!

Misschien wel het gevoel dat we het meeste missen van wintersport: vrijheid! Foto: Suzanne Rutten

Anderen lazen ook:


Hoofdfoto: Edwin Hagenouw

(Visited 809 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.