Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Wintersporten is natuurlijk het mooiste wat er is, althans dat vinden wij. Jij waarschijnlijk ook, anders was je hier niet. Toch zijn er soms een paar minpuntjes te bespeuren die je het liefst nooit meer wil meemaken. Wij hebben er tien voor je op een rijtje gezet. Heb of weet jij er nog meer, laat ’t dan vooral weten dan vullen we dit artikel verder aan.

#1 In de file

Tja. Nu Corona op z’n retour is, neemt in Nederland het aantal files snel toe en dat zal ongetwijfeld in de Alpenlanden ook het geval zijn. Zeker in drukke periodes zoals de voorjaars-/carnavalsvakantie en tussen kerst en oud & nieuw. Berucht is natuurlijk de Fernpass in Oostenrijk waar ze met een beetje pech “blockabfertigung” hanteren. Hierbij wordt het verkeer gedoseerd door de Fernpasstunnel gelaten en opgedeeld in blokken. Zo neemt de druk op de tunnel af en wordt de kans op ongelukken drastisch verlaagd. Maar niet alleen bij de Fernpass is er vaak file, ook op andere plekken zoals de A10 bij Salzburg, de S16 bij Bludenz en de A12 tussen Kufstein en Landeck. Ook op de toegangsroutes naar de skigebieden loopt het verkeer vaak op veel plaatsen vast. En als het dan ook nog eens onderweg sneeuwt is het helemaal feest….not. De ANWB heeft trouwens een handig lijstje van alle knelpunten richting de diverse wintersportlanden. 

#2 Sneeuwkettingen omdoen

Oké, oké, dit hoort natuurlijk ook gewoon bij wintersport. Bovendien ben je verplicht ze bij je te hebben. Maar niemand zit toch te wachten op het moment dat je ze daadwerkelijk om moet gaan leggen. In de kou. In de sneeuw. Op de grond zittend. Misschien zelfs wel in het donker. En dat je bij je zelf denkt: hoe in hemelsnaam moet dat ook alweer? Dat je je suf piekert waar je moet beginnen en vruchteloos probeert het YouTube filmpje te herinneren wat je snel van te voren nog even hebt gekeken….Terwijl de wind de sneeuwvlokken tegen je gezicht aan smijt. We hebben trouwens wel tips voor je hoe je sneeuwkettingen om moet leggen. En ik heb een extra tip voor je: oefen het gewoon ‘ns thuis voor de deur. Thank me later!

Zelf is het me ook overkomen dat we sneeuwkettingen om moesten doen. Maar ja, het lukte dus niet . Daar sta je dan. Gelukkig was daar een helpende hand in de vorm van een alleraardigste Nederlandse man die ons hielp. Eeuwig dankbaar zijn we ‘m! Maar sindsdien oefen ik ieder jaar een keertje met het omleggen van de sneeuwkettingen. En guess what: sindsdien heb ik ze niet meer hoeven gebruiken.

#2 Bagage of spullen vergeten

Als je met de auto of trein naar je wintersportbestemming reist is de kans niet zo groot dat je bagage kwijt raakt. Als je met het vliegtuig gaat is de kans veel groter dat je bagage kwijt raakt of niet op tijd aankomt. Zeker afwijkende stukken bagage zoals je ski’s of snowboard geven toch altijd net wat meer stress bij de bagageband. Komen ze of komen ze niet? Als ze niet komen zit er niets anders op dan dan maar ski’s of een snowboard te gaan huren. Maar ja, daarvoor heb je immers niet je eigen gear aangeschaft.

Ik weet natuurlijk ook wel dat als je iets vergeet aan spullen je het meeste gewoon ter plekke kunt kopen. Maar zeg nou zelf: het is toch net even wat lekkerder om je eigen toiletspullen, kleding e.d bij je te hebben. Zelf ben ik ooit een keer op wintersport mijn ondergoed vergeten. Stom natuurlijk! En dat was nog best lastig om te kopen aangezien er alleen maar wintersportkledingwinkels in de plaats waren….Maar wees gerust: het is uiteindelijk goed gekomen 🙂

#3 Een val of ongeluk op de piste

Ieder jaar staan de nieuwsberichten er vol van: ongelukken op de pistes. Ik denk ook dat we het allemaal al eens hebben gezien op de piste: iemand is gevallen, de ski’s die dan gekruist staan om de plek af te schermen en te markeren en de sneeuwscooter met banaan die onderweg is naar het slachtoffer. Of erger nog: de landing van de traumaheli in het dorp. Niemand wil dit natuurlijk en ik hoop oprecht dat het jou nooit zal overkomen. Zelf ben ik ook wel eens zeer hard gevallen, maar gelukkig liep dat goed af en hoefde er geen hulp te komen. Maar ik vermoed zo maar dat iedereen wel iemand kent waarbij het minder goed afliep. Wees daarom altijd voorzichtig en lees de 10 pisteregels nog eens na.

Check ook altijd even goed wat de voorwaarden van je reisverzekering zijn en wat er -in geval van een ongeval- wel of niet gedekt wordt om te voorkomen dat je voor grote kosten komt te staan. Vaak kun je ook een extra verzekering afsluiten bij het kopen van je skipas. Kost niet veel en als je het nodig hebt, dan zul je blij zijn.

#4 Een kater

Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar bij ons gaat het altijd als volgt. De eerste dag op onze bestemming staan wij altijd te popelen om naar de après-ski te gaan. Dan drinken we daar lekker een paar biertjes. Of een paar meer. En dan ineens….heb je ’s ochtends een klein katertje. Gelukkig doet de berglucht altijd wonderen, maar voordat je daar van kunt genieten moet je eerst nog wat hoepeltjes door: douchen met een kater, ontbijten met een kater (bleh, ik heb nergens trek in…), aankleden met een kater. En dan tegen de middag, zo rond lunchtijd voel je dat het beter gaat en dat je er weer vol tegenaan kunt tijdens de après-ski. Vanzelfsprekend geldt dit niet als je niet van après-ski houdt, dat is natuurlijk prima.

#5 Een kind kwijt

De nachtmerrie van iedere ouder! Je probeert je kind ’s ochtends naar skiklas te krijgen. Er is stress, want het begint op tijd, kind werkt niet mee en de skileraar wacht over het algemeen niet. En als het kind er dan wél op tijd is, dan is er ook nog een kans dat het op een brullen zet. Wil je niet. Maar nog erger is het als je je kind in de drukte en door de stress niet meer ziet. Want zeg nou zelf: ze hebben allemaal van die schattige skipakjes en dito goggles op. Ze lijken dus allemaal sprekend op elkaar, zeker van een afstandje.

Een ouder kind kun je natuurlijk ook gemakkelijk kwijt raken. Een verkeerde afslag of piste genomen, of de verkeerde lift. Of als je kind gewoon sneller beneden is dan jij en niet op je wacht. Of dat je afgesproken hebt om ergens bij dat ene bergrestaurant te lunchen om 12.30 uur, jij er keurig op tijd staat, maar geen kind te bekennen….De makkelijkste oplossing is natuurlijk om ze een mobiele telefoon te geven en ze te bellen (of appen, of snappen). Nu maar hopen dat ze opnemen…

#6 In een (mega) rij voor de lift

Vooral tijdens drukke periodes, zoals de voorjaarsvakantie, kan het megadruk zijn bij de liften. We hebben zelf ook wel eens zo’n foto gemaakt en anders heb je er vast wel ‘ns eentje gezien. Schuifelen richting de poortjes, waarbij de mensen die achter je staan zo lekker achterop je ski’s gaan staan. Of dat je als snowboarder geen ruimte krijgt om je andere been neer te zetten. Of van die mensen die voordringen…….aaarghhh… Hoe bevrijdend is het als je bijna aan de beurt bent, je netjes opgelijnd staat en dat dan dáár jouw lift komt en je je billen kunt laten vallen op de zitting (bij voorkeur met verwarming). Heerlijk toch?

#7 Spullen uit de lift laten vallen

Zit je dan eenmaal in die lift dan is de kans groot dat je iets uit je (rug)tas of jaszak wil halen. Een telefoon, lippenbalsem, zonnebrand of iets anders. Ik krijg er altijd stress van, want dan moet je ineens veel vasthouden: je handschoenen, je skistokken én hetgeen je uit je zak wil halen. Ook in de bergen geldt de wet van de zwaartekracht: als je dan iets laat vallen is het meteen goed mis. Want de kans is groot dat je niet op de plek kunt komen waar je iets hebt laten vallen en als je er wel kunt komen is de kans klein dat je je spullen nog vindt. Zeker als er een dikke laag sneeuw ligt zit er niets anders op dan óf je schouders ophalen óf terug te komen als de sneeuw gesmolten is.

#8 Liften dicht door storm of slecht weer

Dat de liften dicht zijn door storm, slecht weer, lawinegevaar of technische problemen komt regelmatig voor. Ik denk dat we dat allemaal al eens hebben meegemaakt. Vaak betekent dat dat je niet meer helemaal naar de top kunt, maar wel nog lagergelegen terecht kunt. Maar soms waait het zo erg of valt er zoveel sneeuw dat ze alle liften dichtgooien. Dat is natuurlijk super zuur!

Of je dan geld terug kunt vragen is afhankelijk van veel factoren. Sowieso geldt dat de voorwaarden altijd vermeld staan op de website van het gebied waar jij je skipas hebt gekocht. Door een skipas te kopen ga je automatisch akkoord met deze voorwaarden. Bovendien verschilt het recht op compensatie sterk per gebied. Soms geeft een gebied je niets terug, en soms -als de oorzaak bij de liftmaatschappij zelf ligt- een deel of een compensatie in de vorm van een tegoedbon. Voorwaarde is vaak wel dat je een meerdaagse skipas hebt. Kortom: wil je hier meer over weten verdiep je dan in de voorwaarden van jouw skigebied. In Frankrijk zijn ze trouwens wat coulanter met teruggeven of compenseren dan Oostenrijk. Nog een tip: kijk ook eens in de voorwaarden van je reisverzekering: wellicht kunnen zij nog wel iets betekenen.

#9 Ziek zijn tijdens je wintersport

Ziek zijn tijdens je wintersport. En dan bedoel ik niet door een kater….maar echt ziek of grieperig. Het is mij eens overkomen. De dag van aankomst was er niets aan het handje. De dag erna werd ik ziek. Ik werd steeds zieker naarmate de week vorderde. Het enige wat ik kon was in het bed van mijn hotel liggen en wachten totdat iedereen -die natuurlijk wel gewoon gingen skiën- weer terug was. Het was echt vreselijk. Toen ik op donderdag nog steeds niet beter was en er ook geen tekenen waren dat ik beter zou worden, maar zaterdags natuurlijk wel weer naar huis moest, hebben ze me in een taxi gezet richting het plaatselijke ziekenhuisje. Daar werd ik op een bed geinstalleed en kreeg ik iets via een infuus toegediend. Geen idee meer wat het was, maar het hielp! Het hielp dusdanig dat ik op vrijdag -zij het wat wankel op de benen- nog een beetje heb kunnen boarden en van het gebied heb kunnen genieten. Het was wel een week die ik nooit meer zal vergeten, maar dan in negatieve zin.

#10 Ski’s gestolen

Het moment dat je, na een lunch of uit de après-ski, terugkomt bij je ski’s en je je realiseert dat je ski’s weg zijn. Eerst denk je nog dat je op de verkeerde plek zoekt en ga je koortsachtig op zoek naar je ski’s: zijn dat ze? Deze lijken er wel erg op. Nee, dat zijn ze niet. En dan komt het moment waarop je je realiseert: ze zijn weg. Gejat. Gestolen. Foetsie. Wat doe je dan? Ondanks het gedoe is toch zinvol om aangifte te doen bij de plaatselijke politie. Op deze manier krijgen zij een goed beeld van hoe ernstig het probleem is, maar je aangifte heb je ook weer nodig voor je verzekering. Bewaar deze dus goed en bel je verzekering ter plekke alvast op.

Natuurlijk kunnen je ski’s ook per abuis verwisseld zijn door iemand anders. Dit gebeurt vaker bij huurski’s die veelal van hetzelfde merk en type zijn en dus sprekend op elkaar lijken. De kans is dus groot dat er een paar andere ski’s blijven staan. Dan zit er niets anders op deze mee te nemen, naar de verhuurmaatschappij gaan en het geval uitleggen. Middels de streepjescode die op de ski’s staan kunnen zij precies zien van wie de ski’s wél zijn en de kans is groot dat deze persoon jouw ski’s heeft (en dat mogelijk al ontdekt heeft). Diefstal of verwisseling voorkomen? Wij hebben tips voor je.

Lees ook:

Hoofdfoto: Pexels.com

(Visited 731 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 


Beleef de winter in Trentino

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meerDit maakt Val Thorens zo leuk!

Ben jij opzoek naar een toffe wintersportbestemming voor aankomend skiseizoen waar jij heel veel pistekilometers kan maken? Ga dan naar Val Thorens! Het skigebied opent in november en gaat door tot in mei. Het afgelopen wintersportseizoen is maar weer gebleken dat er tot in mei echt nog optimale (weersomstandigheden) zijn....
Lees verder

REISVERSLAG | Waarom SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental zo'n geweldig skigebied is

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental is al zo’n 20 jaar één van mijn favoriete gebieden. Waarom? Vooral door het enorme aantal kilometers aan piste, het nog authentieke karakter - maar dan wel met hypermoderne skiliften en sneeuwkanonnen -, de prijzen die hier nog niet de pan uit rijzen én omdat...
Lees verder

Waanzinnig, lente-skiën in Sölden ziet er zo uit!

Dat het skigebied van Sölden is een dikke vette aanrader is, kunnen onze reporters met veel motivatie onderbouwen. Redacteuren Ilse en Karin hadden altijd al veel over Sölden gehoord, maar waren er nog nooit geweest. Daar kwam dit jaar eindelijk verandering in. Van 2 tot 5 april verkenden ze het...
Lees verder

Gewonde wandelaar gered door in de gondel te hijsen

Een heel bijzondere reddingsactie van de Zwitserse reddingsdienst. Twee vrouwen raakten gewond tijdens het wandelen in Flims (Zwitserland) maar konden door het slechte weer niet gered worden met de helikopter. Ook de reddingslee kon niet uitrukken vanwege te weinig sneeuw. Maar als een geluk bij een ongeluk bevonden de vrouwen...
Lees verder

REISVERSLAG wintersport | Wij willen terug naar Obertauern!

Obertauern. Ik had al vaak van dit skigebied gehoord, maar was er nog nooit geweest. En toen ik dat vooraf vertelde tegen anderen, bleek dat dat voor veel meer mensen te gelden. Hoog tijd dus om dit gebied te ontdekken. En ik verklap alvast: wij waren verkocht! Want waar anders...
Lees verder

FOTOVERSLAG | De mooiste foto's uit Les Deux Alpes

Reporters Saskia en Patricia waren afgelopen weekend op uitnodiging van in het Franse Les Deux Alpes. Zeer binnenkort volgt een uitgebreid verslag daarvan, maar nu alvast trakteren we je op de mooiste foto's! Geniet mee van het ultieme wintersportweer: verse sneeuw, goed geprepareerde pistes, een knalblauwe lucht en een heerlijk...
Lees verder

FOTOVERSLAG - Twee skiresorts in vijf dagen in de Franse Alpen

Op wintersport gaan in de Franse Alpen is altijd een goed idee. Maar, ieder heeft natuurlijk zijn eigen wensen. Ben je met je gezin of met vrienden en zijn jullie ervaren of onervaren op de piste? Al dat soort vragen zijn belangrijk bij het maken van de juiste keuze. Afgelopen...
Lees verder

REISVERSLAG | Duurzaam op wintersport? Het kan in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Ik weet het... Een wintersportvakantie staat nou niet bepaald op nummer één als je denkt aan een duurzame vakantie. Toch geniet ik - en heel veel wintersporters met mij - elk jaar weer van een heerlijke vakantie waarin je lekker buiten bent, heerlijk sportief bezig en geniet van de prachtige...
Lees verder

“Koning van de piste” | Een reisverslag over adrenaline-verhogende activiteiten in de Franse Alpen

‘8 kilometer per uur’ zie ik staan als ik naar mijn stuur kijk. Thuis tik ik op de fiets met gemak het driedubbele aan, maar hier op de Route du Tour richting de Col de la Madeleine, krijg ik dat niet voor elkaar. Mathieu, onze gids, fiets voor ons en...
Lees verder

CORONA UPDATE | Oostenrijk voert 3G en mondkapjes (binnen) weer in

Vanaf 24 maart 2022 heeft Oostenrijk haar coronamaatregelen weer verscherpt. Het aantal ziekenhuisopnames in het land loopt op, waardoor de overheid de net versoepelde coronatouwtjes weer aantrekt. Een FFP2 mondkapje binnen is weer verplicht, en ook voert men de 3G regel op sommige plekken en als eis bij inreizen weer...
Lees verder

Salzburger Sportwelt

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer