Aberg © Claudia Ziegler


 

Wintersporten is natuurlijk het mooiste wat er is, althans dat vinden wij. Jij waarschijnlijk ook, anders was je hier niet. Toch zijn er soms een paar minpuntjes te bespeuren die je het liefst nooit meer wil meemaken. Wij hebben er tien voor je op een rijtje gezet. Heb of weet jij er nog meer, laat ’t dan vooral weten dan vullen we dit artikel verder aan.

#1 In de file

Tja. Nu Corona op z’n retour is, neemt in Nederland het aantal files snel toe en dat zal ongetwijfeld in de Alpenlanden ook het geval zijn. Zeker in drukke periodes zoals de voorjaars-/carnavalsvakantie en tussen kerst en oud & nieuw. Berucht is natuurlijk de Fernpass in Oostenrijk waar ze met een beetje pech “blockabfertigung” hanteren. Hierbij wordt het verkeer gedoseerd door de Fernpasstunnel gelaten en opgedeeld in blokken. Zo neemt de druk op de tunnel af en wordt de kans op ongelukken drastisch verlaagd. Maar niet alleen bij de Fernpass is er vaak file, ook op andere plekken zoals de A10 bij Salzburg, de S16 bij Bludenz en de A12 tussen Kufstein en Landeck. Ook op de toegangsroutes naar de skigebieden loopt het verkeer vaak op veel plaatsen vast. En als het dan ook nog eens onderweg sneeuwt is het helemaal feest….not. De ANWB heeft trouwens een handig lijstje van alle knelpunten richting de diverse wintersportlanden.

#2 Sneeuwkettingen omdoen

Oké, oké, dit hoort natuurlijk ook gewoon bij wintersport. Bovendien ben je verplicht ze bij je te hebben. Maar niemand zit toch te wachten op het moment dat je ze daadwerkelijk om moet gaan leggen. In de kou. In de sneeuw. Op de grond zittend. Misschien zelfs wel in het donker. En dat je bij je zelf denkt: hoe in hemelsnaam moet dat ook alweer? Dat je je suf piekert waar je moet beginnen en vruchteloos probeert het YouTube filmpje te herinneren wat je snel van te voren nog even hebt gekeken….Terwijl de wind de sneeuwvlokken tegen je gezicht aan smijt. We hebben trouwens wel tips voor je hoe je sneeuwkettingen om moet leggen. En ik heb een extra tip voor je: oefen het gewoon ‘ns thuis voor de deur. Thank me later!

Zelf is het me ook overkomen dat we sneeuwkettingen om moesten doen. Maar ja, het lukte dus niet . Daar sta je dan. Gelukkig was daar een helpende hand in de vorm van een alleraardigste Nederlandse man die ons hielp. Eeuwig dankbaar zijn we ‘m! Maar sindsdien oefen ik ieder jaar een keertje met het omleggen van de sneeuwkettingen. En guess what: sindsdien heb ik ze niet meer hoeven gebruiken.

#2 Bagage of spullen vergeten

Als je met de auto of trein naar je wintersportbestemming reist is de kans niet zo groot dat je bagage kwijt raakt. Als je met het vliegtuig gaat is de kans veel groter dat je bagage kwijt raakt of niet op tijd aankomt. Zeker afwijkende stukken bagage zoals je ski’s of snowboard geven toch altijd net wat meer stress bij de bagageband. Komen ze of komen ze niet? Als ze niet komen zit er niets anders op dan dan maar ski’s of een snowboard te gaan huren. Maar ja, daarvoor heb je immers niet je eigen gear aangeschaft.

Ik weet natuurlijk ook wel dat als je iets vergeet aan spullen je het meeste gewoon ter plekke kunt kopen. Maar zeg nou zelf: het is toch net even wat lekkerder om je eigen toiletspullen, kleding e.d bij je te hebben. Zelf ben ik ooit een keer op wintersport mijn ondergoed vergeten. Stom natuurlijk! En dat was nog best lastig om te kopen aangezien er alleen maar wintersportkledingwinkels in de plaats waren….Maar wees gerust: het is uiteindelijk goed gekomen 🙂

#3 Een val of ongeluk op de piste

Ieder jaar staan de nieuwsberichten er vol van: ongelukken op de pistes. Ik denk ook dat we het allemaal al eens hebben gezien op de piste: iemand is gevallen, de ski’s die dan gekruist staan om de plek af te schermen en te markeren en de sneeuwscooter met banaan die onderweg is naar het slachtoffer. Of erger nog: de landing van de traumaheli in het dorp. Niemand wil dit natuurlijk en ik hoop oprecht dat het jou nooit zal overkomen. Zelf ben ik ook wel eens zeer hard gevallen, maar gelukkig liep dat goed af en hoefde er geen hulp te komen. Maar ik vermoed zo maar dat iedereen wel iemand kent waarbij het minder goed afliep. Wees daarom altijd voorzichtig en lees de 10 pisteregels nog eens na.

Check ook altijd even goed wat de voorwaarden van je reisverzekering zijn en wat er -in geval van een ongeval- wel of niet gedekt wordt om te voorkomen dat je voor grote kosten komt te staan. Vaak kun je ook een extra verzekering afsluiten bij het kopen van je skipas. Kost niet veel en als je het nodig hebt, dan zul je blij zijn.

#4 Een kater

Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar bij ons gaat het altijd als volgt. De eerste dag op onze bestemming staan wij altijd te popelen om naar de après-ski te gaan. Dan drinken we daar lekker een paar biertjes. Of een paar meer. En dan ineens….heb je ’s ochtends een klein katertje. Gelukkig doet de berglucht altijd wonderen, maar voordat je daar van kunt genieten moet je eerst nog wat hoepeltjes door: douchen met een kater, ontbijten met een kater (bleh, ik heb nergens trek in…), aankleden met een kater. En dan tegen de middag, zo rond lunchtijd voel je dat het beter gaat en dat je er weer vol tegenaan kunt tijdens de après-ski. Vanzelfsprekend geldt dit niet als je niet van après-ski houdt, dat is natuurlijk prima.

#5 Een kind kwijt

De nachtmerrie van iedere ouder! Je probeert je kind ’s ochtends naar skiklas te krijgen. Er is stress, want het begint op tijd, kind werkt niet mee en de skileraar wacht over het algemeen niet. En als het kind er dan wél op tijd is, dan is er ook nog een kans dat het op een brullen zet. Wil je niet. Maar nog erger is het als je je kind in de drukte en door de stress niet meer ziet. Want zeg nou zelf: ze hebben allemaal van die schattige skipakjes en dito goggles op. Ze lijken dus allemaal sprekend op elkaar, zeker van een afstandje.

Een ouder kind kun je natuurlijk ook gemakkelijk kwijt raken. Een verkeerde afslag of piste genomen, of de verkeerde lift. Of als je kind gewoon sneller beneden is dan jij en niet op je wacht. Of dat je afgesproken hebt om ergens bij dat ene bergrestaurant te lunchen om 12.30 uur, jij er keurig op tijd staat, maar geen kind te bekennen….De makkelijkste oplossing is natuurlijk om ze een mobiele telefoon te geven en ze te bellen (of appen, of snappen). Nu maar hopen dat ze opnemen…

#6 In een (mega) rij voor de lift

Vooral tijdens drukke periodes, zoals de voorjaarsvakantie, kan het megadruk zijn bij de liften. We hebben zelf ook wel eens zo’n foto gemaakt en anders heb je er vast wel ‘ns eentje gezien. Schuifelen richting de poortjes, waarbij de mensen die achter je staan zo lekker achterop je ski’s gaan staan. Of dat je als snowboarder geen ruimte krijgt om je andere been neer te zetten. Of van die mensen die voordringen…….aaarghhh… Hoe bevrijdend is het als je bijna aan de beurt bent, je netjes opgelijnd staat en dat dan dáár jouw lift komt en je je billen kunt laten vallen op de zitting (bij voorkeur met verwarming). Heerlijk toch?

#7 Spullen uit de lift laten vallen

Zit je dan eenmaal in die lift dan is de kans groot dat je iets uit je (rug)tas of jaszak wil halen. Een telefoon, lippenbalsem, zonnebrand of iets anders. Ik krijg er altijd stress van, want dan moet je ineens veel vasthouden: je handschoenen, je skistokken én hetgeen je uit je zak wil halen. Ook in de bergen geldt de wet van de zwaartekracht: als je dan iets laat vallen is het meteen goed mis. Want de kans is groot dat je niet op de plek kunt komen waar je iets hebt laten vallen en als je er wel kunt komen is de kans klein dat je je spullen nog vindt. Zeker als er een dikke laag sneeuw ligt zit er niets anders op dan óf je schouders ophalen óf terug te komen als de sneeuw gesmolten is.

#8 Liften dicht door storm of slecht weer

Dat de liften dicht zijn door storm, slecht weer, lawinegevaar of technische problemen komt regelmatig voor. Ik denk dat we dat allemaal al eens hebben meegemaakt. Vaak betekent dat dat je niet meer helemaal naar de top kunt, maar wel nog lagergelegen terecht kunt. Maar soms waait het zo erg of valt er zoveel sneeuw dat ze alle liften dichtgooien. Dat is natuurlijk super zuur!

Of je dan geld terug kunt vragen is afhankelijk van veel factoren. Sowieso geldt dat de voorwaarden altijd vermeld staan op de website van het gebied waar jij je skipas hebt gekocht. Door een skipas te kopen ga je automatisch akkoord met deze voorwaarden. Bovendien verschilt het recht op compensatie sterk per gebied. Soms geeft een gebied je niets terug, en soms -als de oorzaak bij de liftmaatschappij zelf ligt- een deel of een compensatie in de vorm van een tegoedbon. Voorwaarde is vaak wel dat je een meerdaagse skipas hebt. Kortom: wil je hier meer over weten verdiep je dan in de voorwaarden van jouw skigebied. In Frankrijk zijn ze trouwens wat coulanter met teruggeven of compenseren dan Oostenrijk. Nog een tip: kijk ook eens in de voorwaarden van je reisverzekering: wellicht kunnen zij nog wel iets betekenen.

#9 Ziek zijn tijdens je wintersport

Ziek zijn tijdens je wintersport. En dan bedoel ik niet door een kater….maar echt ziek of grieperig. Het is mij eens overkomen. De dag van aankomst was er niets aan het handje. De dag erna werd ik ziek. Ik werd steeds zieker naarmate de week vorderde. Het enige wat ik kon was in het bed van mijn hotel liggen en wachten totdat iedereen -die natuurlijk wel gewoon gingen skiën- weer terug was. Het was echt vreselijk. Toen ik op donderdag nog steeds niet beter was en er ook geen tekenen waren dat ik beter zou worden, maar zaterdags natuurlijk wel weer naar huis moest, hebben ze me in een taxi gezet richting het plaatselijke ziekenhuisje. Daar werd ik op een bed geinstalleed en kreeg ik iets via een infuus toegediend. Geen idee meer wat het was, maar het hielp! Het hielp dusdanig dat ik op vrijdag -zij het wat wankel op de benen- nog een beetje heb kunnen boarden en van het gebied heb kunnen genieten. Het was wel een week die ik nooit meer zal vergeten, maar dan in negatieve zin.

#10 Ski’s gestolen

Het moment dat je, na een lunch of uit de après-ski, terugkomt bij je ski’s en je je realiseert dat je ski’s weg zijn. Eerst denk je nog dat je op de verkeerde plek zoekt en ga je koortsachtig op zoek naar je ski’s: zijn dat ze? Deze lijken er wel erg op. Nee, dat zijn ze niet. En dan komt het moment waarop je je realiseert: ze zijn weg. Gejat. Gestolen. Foetsie. Wat doe je dan? Ondanks het gedoe is toch zinvol om aangifte te doen bij de plaatselijke politie. Op deze manier krijgen zij een goed beeld van hoe ernstig het probleem is, maar je aangifte heb je ook weer nodig voor je verzekering. Bewaar deze dus goed en bel je verzekering ter plekke alvast op.

Natuurlijk kunnen je ski’s ook per abuis verwisseld zijn door iemand anders. Dit gebeurt vaker bij huurski’s die veelal van hetzelfde merk en type zijn en dus sprekend op elkaar lijken. De kans is dus groot dat er een paar andere ski’s blijven staan. Dan zit er niets anders op deze mee te nemen, naar de verhuurmaatschappij gaan en het geval uitleggen. Middels de streepjescode die op de ski’s staan kunnen zij precies zien van wie de ski’s wél zijn en de kans is groot dat deze persoon jouw ski’s heeft (en dat mogelijk al ontdekt heeft). Diefstal of verwisseling voorkomen? Wij hebben tips voor je.

Lees ook:

Hoofdfoto: Pexels.com

(Visited 321 times, 1 visits today)


 


Beleef de winter in Trentino

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meerHet dumpt in de Alpen. Overlast ligt op de loer.

Terwijl Oostenrijk in lockdown is, is de sneeuwval dat allerminst. Sterker nog: het sneeuwt momenteel als een dolle. En dat gaat de komende tijd nog wel even door, zo is de verwachting. Er wordt zelfs gevreesd voor forse overlast door de sneeuw in het begin van volgende week. De sneeuwval...
Lees verder

CORONA-UPDATE | Coronapas waarschijnlijk verplicht in Franse skigebieden vanaf 4 december

Eerder deze week meldden we al dat de Coronapas (Pass Sanitaire) in Frankrijk zou worden ingevoerd als de besmettingen boven een bepaalde waarde zouden stijgen. Op dit moment is die waarde bijna bereikt, en de Franse skigebieden nemen dus alvast voorzorgsmaatregelen. Incidentie boven 200 per 100.000 inwoners Frankrijk bepaalde eerde...
Lees verder

Coronamaatregelen wintersport Italië: 2G wordt ingevoerd waar nodig

Ook Italië zet in op het zoveel mogelijk verlagen van de coronabesmettingen, zodat het winterseizoen door kan gaan. Gisteren heeft Italië binnen de coronamaatregelen besloten over te gaan tot de invoering van de Super Green Pass, ofwel de 2G regel. Voor toegang tot restaurants, bars, discotheken is vanaf 6 december...
Lees verder

Coronamaatregelen wintersport Frankrijk

De coronamaatregelen voor de wintersport in Frankrijk zijn vastgesteld. Hiermee kunnen de 250 Franse skigebieden na een hele winter gesloten te zijn geweest, weer open. En daar hebben de skigebieden op gewacht! Enkele gebieden zijn inmiddels al geopend, en andere gebieden volgen snel. Mondkapjes zijn verplicht, de coronapas nog niet,...
Lees verder

Voorspelling winter 2021/2022: dit verwachten Alpenweermannen en Weersnuffelaars

Wij wintersporters speculeren graag over het weer en een sneeuwrijke winter. Al eerder gingen we in op voorspellingen van een bloem, maar ook serieuze weermodellen. Maar er zijn er nog meer! Daarom hebben we een tweede overzicht van alle voorspellingen voor de winter van 2021-2022 voor jou op een rijtje...
Lees verder

Oostenrijkse skigebieden mogen open tijdens nieuwe lockdown

Aanstaande maandag gaat, zoals eerder gemeld, Oostenrijk opnieuw in een lockdown vanwege de stijgende besmettingen. Nu is er besloten dat net als in de lockdown van vorig jaar skiën onder buitensporten valt. En dat is wel toegestaan tijdens de nieuwe lockdown, dus skigebieden mogen open. Dat is goed nieuws voor...
Lees verder

Dit zijn de prijzen voor skipassen in 2021/2022

Veel skipassen worden elk jaar duurder. Op wintersport gaan kost geld, veel geld. De prijzen zijn dit jaar gemiddeld met 3,42 procent gestegen. Niet elk land komt gelukkig aan deze gemiddelde stijging. Om voordelig op wintersport te gaan volgen hier enkele tips: Boek een vakantie inclusief skipas of boek je...
Lees verder

Breaking News, lockdown en vaccinatieplicht voor iedereen in Oostenrijk

Vanaf aanstaande maandag gaat Oostenrijk een landelijke lockdown. Dit geldt voor iedereen. Dus ook voor mensen die wel gevaccineerd zijn. Deze beslissing is genomen door de deelstaattop. De duur van de lockdown is nu vastgesteld op maximaal twintig dagen. Na tien dagen moet er geëvalueerd worden. In de loop van...
Lees verder

Vijf redenen waarom Ski amadé geweldig is voor gezinnen met kinderen

Zoveel mogelijkeheden voor jong en oud Lees alles over Ski amadé Wintersport is de vakantie bij uitstek die je met het hele gezin wilt beleven. En of je nu kleine kinderen hebt die het liefst de hele dag in de sneeuw spelen, of pubers die je in razende vaart voorbij...
Lees verder

CORONA-UPDATE | Lockdown Salzburg duurt tot de kerst

De lockdown voor de deelregio's Salzburg en Opper Oostenrijk gaat vier weken duren. Dat werd vandaag bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Vanzelfsprekend heeft dit alles te maken met het sterk stijgende aantal besmettingen. Vanaf volgende week De lockdown in Salzburg en Opper Oostenrijk gaat aanstaande maandag in en geldt voor...
Lees verder