We hebben hier op Snowrepublic kunnen lezen over dingen die je als wintersporter vaak doet. Denk aan de 10 epische momenten tijdens de heenreis, 11 dingen die iedereen doet bij vertrek, de 10 dingen die iedereen doet bij aankomst, de 11 vreemde gewoontes die wintersporters hebben tot aan de 10 ergernissen die jij alleen begrijpt . Als je dat allemaal hebt overleefd en je eindelijk op die fel begeerde witte, schitterend geprepareerde piste staat, dan……..ja, dan kunnen er nog steeds allerlei dingen mis gaan. We hebben er 10 op een rijtje gezet. Herken jij ze?

#1 Hoe lees je die f*cking skikaart nou?

Picture it: je bent lekker aan het carven of boarden en ineens doemt er een splitsing op. Waar moet je heen? Geen nood, dus je pakt je old school papieren pistemap en gaat bekijken waar je heen moet. Maar ja, hoe heet deze afdaling ook alweer en waar op de kaart zit ik eigenlijk? Op dat moment kom je skimaatje aan skiën en wil wel even meekijken. Je buigt met kaart en al om aan te wijzen waar jullie zijn. Je skimaatje ziet het niet goed genoeg. “Waar zijn we? Oh daar”. Uhh…en vervolgens discussieer je vrolijk welke kant je nou eigenlijk op moet.

#2 De skikaart die scheurt

Als bovenstaande vaak voorkomt kan het vroeg of laat gebeuren dat er scheuren in de kaart komen. Hopelijk niet in de relatie met je skigenoten :-). Je hebt ‘m, met handschoenen aan, al zo vaak uit je (broek)zak gehaald om ‘m daarna weer snel (want koude handen, want met handschoenen krijg je dat ding niet uitgevouwen) in je (broek)zak te frummelen. Gevolg: de kaart scheurt steeds verder. Precies daar waar de cruciale liften en afdalingen op lijken te staan. Kak.

#3 Afslag gemist

Enfin, je hebt de kaart erop na geslagen en jullie zijn het eens geworden over te volgen route. En dan……mis je toch de afslag naar die ene piste. Uit ervaring weet ik dat je dat vaak véél te laat in de gaten hebt. Op een gegeven moment ga je denken: hé, die afslag had er toch al lang al moeten zijn? Zodra je dat denkt weet je het eigenlijk al: fout! Dus zit er niets anders op om #1 te herhalen waardoor je #2 versterkt. Oh en misschien nog erger is het als alleen jij de afslag hebt gemist, terwijl de rest van je skigezelschap wél de juiste afslag heeft genomen…..

#4 Verkeerde lift gepakt

Tja, die valt natuurlijk in dezelfde categorie als #3. Je hebt écht goed gekeken op de kaart. Maar hoe heette die lift nou ook alweer waar je naar toe wilde? Alweer vergeten…Dus beland je bij een lift die je eigenlijk niet gepland had. Dus begint het hele riedeltje weer opnieuw: kaart pakken, kijken waar je bent, kaart weer opvouwen, kaart scheurt verder…

banen
Foto: Saskia Smulders

#5 Net te lang doorgegaan

Als je #3 en/of #4 hebt gehad dan zit de kans er dik in dat je meer aan ’t skiën bent dan gepland. Of dat je langer aan ’t skiën bent dan gepland. Gevolg: verzuurde en vermoeide bovenbenen, kuiten, knieën etc. En dan gaat het allemaal niet meer zo lekker, word je onzeker, ga je vallen…..Enfin, je snapt ’t.

#6 Klasjes niet in kunnen halen

Dit zal ongetwijfeld niet voor iedereen gelden en misschien is het wel helemaal geen goed punt. Want hé, ik pleit er alleen maar voor dat wintersporters zoveel mogelijk op les gaan. Maar het kan ook super irritant zijn dat je zo’n hele sliert niet langs kunt gaan omdat ze precies dezelfde bochten maken als jij doet. Of dat er eentje uit de sliert gaat waardoor ie precies voor jouw neus skiet. Of dat ze de hele piste in gebruik nemen en er simpelweg voor jou geen plek meer is.

#7 Alleen cash in het restaurant kunnen betalen

Het overkwam mij laatst nog: ik deed mijn bestelling, kwam aan bij de kassa en shit…je kunt hier niet met pin betalen. Huh? In deze tijd? Bleek dat ze precies op dat stukje van de berg geen bereik (en dus ook geen 4G) hadden….Gelukkig toverde ik uit allerlei hoeken en gaten nog wat cash geld. Maar als je geen contact geld bij je hebt, heb je mooi pech.

#8 Snowboarders die het net niet halen

Ik ben een snowboarder en ik vind het heerlijk. Geen gezeul met ski’s en zo. Maar af en toe baal ik stevig van mijn board. Dan is er een vlak stuk bijvoorbeeld net voor de lift. Of is er halverwege de piste ineens een vlak stuk wat je nét te laat ziet. Je hebt dus geen of onvoldoende vaart kunnen maken en kun je dat board uit doen en lopen…..Pfff….Gelukkig zijn mijn mede-skiërs soms (als ze er toe in staat zijn of op de juiste plek zijn) zo lief om me even een stukje te trekken. Zie je als skiër dus in het vervolg een snowboarder die het net niet dreigt te halen: wees zo lief en steek je stok even uit en trek ze een stukje mee. Dankbaarheid is jouw deel!

Snowboarden!!!!
Bron: Pixabay – Snowboarden!!!!

#9 Je blad met eten laten vallen

Op veel plekken in wintersportgebieden, zoals in Oostenrijk en Frankrijk, heb je zelfbedieningsrestaurants. Zelf kiezen wat je wil en gooi het op je dienblad. Een bord met worst en friet, spaghetti of anderszins. Je plant er nog een glas schiwasser of bier naast en loopt blij terug naar je plekje. Maar net op het moment dat je daar aankomt en je naar voren buigt om je blad op de tafel te zetten…….ja hoor, de hele boel verschuift en beland op tafel of erger nog: in de schoot van je reisgenoot….

#10 Je valt uit de lift

Tja, dit is misschien de meest vervelende van het hele lijstje. Je stapt te vroeg of te laat de lift uit, of je stapt verkeerd in. Hoe dan ook: dankzij jou wordt de hele lift stil gezet en iedereen kijkt naar je. Bah! Hopelijk ben je niet gewond geraakt. Het gebeurde mij onlangs trouwens nog: als snowboarder wacht ik altijd wat langer met het uit de lift stappen zodat ik niemand in de weg zit en dus niet kan vallen. Maar ik wachtte nét even te lang: bam, de stoeltjeslift raakte precies mijn rug. Au!

Hoofdfoto: Saskia Smulders

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer